Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Kolač sa kremom od vanile i jagodama
Sastojci:
Čokoladni biskvit
- 2 jaja
- 150g šećera
- 250ml mleka
- 280g brašna
- 125g putera
- Kesica vanilinog šećera
- Kašičica praška za pecivo
- 100g Menaž čokolade
- Kašičica instant kafe
- Kašika ekstrakta ruma
- Prstohvat soli
Krem od vanile
- 500ml mleka
- 4 belanca
- 100g šećera
- 60g brašna
- Štapić vanile
- Prstohvat soli
Dekoracija
- 500-800g svežih jagoda
Priprema:
1. Čokoladni biskvit: Stavite puter u šerpicu i istopite na nižoj temperaturi, zatim otavite da se ohladi. Umutite penasto jaja, vanilin šećer, prstohvat soli i malo otopljenog putera. U odvojenoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo i prosejte. Dodajte suve sastojke u smesu sa jajajima, postepeno, kao i mleko. Na kraju, dpdajte kašičicu instant kafe, rum i otopljenu Menaž čokoladu i umutite sve u glatko testo.
2. Testo izlijte u pleh ili kalup za pečenje prečnika do 24cm obložen papirom za pečenje i pecite na 150°C oko 60 minuta. Čačkalicom prvoerite da li je pečeno.
3. Krem od vanile: Štapić vanile ostružite i u mleku zagrejte pulpu i samu mahunu. Nakon toga izvadite mahunu.
4. U odvojenoj posudi umutite penasto žumanca, šećer i prstohvat soli dok smesa ne dobije svetložutu boju. Potepeno umešajte prosejano brašno i sipajte malo mleka sa aromom vanile dok se dobijete glatku smesu. Ovu smesu sipajte u zagrejano mleko sa aromom vanile i mešajte na šporetu dok se provri i ne dobije kremastu taksturu sličnu pudingu. Vrući krem odmah stavite u hladno vodeno kupatilo i nastavite da mutite dok se ne ohladi i postepeno se stegne.
5. Jagode operite i prepolovite. Čokoladni biskvit isecite na dva sloja po dužini ili širini. Jednu koru stavite na tacnu ili stalak, premažite sa malo krema od vanile i poređajte malo jagoda. Preklopte drugom korom i premažite ostatkom krema od vanile, a zatim na vrh poređajte ostatak jagoda. Ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre služenja.