Kolač sa kremom od vanile i jagodama

Sastojci:

Čokoladni biskvit

  • 2 jaja
  • 150g šećera
  • 250ml mleka
  • 280g brašna
  • 125g putera
  • Kesica vanilinog šećera
  • Kašičica praška za pecivo
  • 100g Menaž čokolade
  • Kašičica instant kafe
  • Kašika ekstrakta ruma
  • Prstohvat soli

Krem od vanile

  • 500ml mleka
  • 4 belanca
  • 100g šećera
  • 60g brašna
  • Štapić vanile
  • Prstohvat soli

Dekoracija

  • 500-800g svežih jagoda

 

Priprema:

1. Čokoladni biskvit: Stavite puter u šerpicu i istopite na nižoj temperaturi, zatim otavite da se ohladi. Umutite penasto jaja, vanilin šećer, prstohvat soli i malo otopljenog putera. U odvojenoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo i prosejte. Dodajte suve sastojke u smesu sa jajajima, postepeno, kao i mleko. Na kraju, dpdajte kašičicu instant kafe, rum i otopljenu Menaž čokoladu i umutite sve u glatko testo.

2. Testo izlijte u pleh ili kalup za pečenje prečnika do 24cm obložen papirom za pečenje i pecite na 150°C oko 60 minuta. Čačkalicom prvoerite da li je pečeno.

3. Krem od vanile: Štapić vanile ostružite i u mleku zagrejte pulpu i samu mahunu. Nakon toga izvadite mahunu. 

4. U odvojenoj posudi umutite penasto žumanca, šećer i prstohvat soli dok smesa ne dobije svetložutu boju. Potepeno umešajte prosejano brašno i sipajte malo mleka sa aromom vanile dok se dobijete glatku smesu. Ovu smesu sipajte u zagrejano mleko sa aromom vanile i mešajte na šporetu dok se provri i ne dobije kremastu taksturu sličnu pudingu. Vrući krem odmah stavite u hladno vodeno kupatilo i nastavite da mutite dok se ne ohladi i postepeno se stegne.

5. Jagode operite i prepolovite. Čokoladni biskvit isecite na dva sloja po dužini ili širini. Jednu koru stavite na tacnu ili stalak, premažite sa malo krema od vanile i poređajte malo jagoda. Preklopte drugom korom i premažite ostatkom krema od vanile, a zatim na vrh poređajte ostatak jagoda. Ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre služenja.

Slični recepti