Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Kolač za dan zaljubljenih
Sastojci:
120 g Menaž čokolade
300 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
120 g putera
200 g šećera
2 jaja
30 g kakao praha
Za glazuru:
200 g šećera u prahu
3–4 kašike mleka ili vode
1 kašičica limunovog soka (opciono, za sjaj)
1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
Priprema:
- Čokoladu otopite na pari i ostavite da se prohladi. Kada počne da se zgušnjava, spremna je za dodavanje u smesu.
- Pomešajte brašno, kakao, sodu i prašak za pecivo.
- U drugoj posudi mikserom umutite puter, dodajte šećer i dobro sjedinite. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro umutite.
- Dodajte ohlađenu Menaž čokoladu i ponovo izmiksajte.
- Postepeno dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Podelite testo na dve kugle, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata, a idealno preko noći, jer će biti lakše za razvijanje.
- Premesite testo na pobrašnjenoj površini, tanko razvucite (oko 0,5 cm debljine) i modlama vadite oblike. Poređajte ih na pleh obložen pek-papirom i pecite oko 10 minuta na 180°C. Ako vam rerna jače peče, biće dovoljno i oko 7 minuta.
Glazura:
- Priprema šećera – Prosejte šećer u prahu kako biste izbegli grudvice.
- Dodavanje tečnosti – Postepeno dodajte mleko ili vodu, kašiku po kašiku, neprestano mešajući dok ne dobijete gustu, ali glatku smesu.
- Dodatni sastojci – Dodajte limunov sok za dodatni sjaj i vanilu za aromu.
- Mešanje – Mešajte dok glazura ne postane glatka i sjajna. Ako je previše gusta, dodajte još malo tečnosi, a ako je previše retka, dodajte još šećera u prahu.
- Prelivanje – Odmah prelijte preko kolača ili keksa jer se brzo suši.
- Po želji preko nacrtajte srca otopljenom Menaž čokoladom.