Kolač za dan zaljubljenih

Sastojci:

120 g Menaž čokolade 

300 g brašna

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica praška za pecivo

120 g putera 

200 g šećera

2 jaja

30 g kakao praha 

 

Za glazuru: 

200 g šećera u prahu

3–4 kašike mleka ili vode

1 kašičica limunovog soka (opciono, za sjaj)

1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)

Priprema:

  1. Čokoladu otopite na pari i ostavite da se prohladi. Kada počne da se zgušnjava, spremna je za dodavanje u smesu.
  2. Pomešajte brašno, kakao, sodu i prašak za pecivo.
  3. U drugoj posudi mikserom umutite puter, dodajte šećer i dobro sjedinite. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro umutite.
  4. Dodajte ohlađenu Menaž čokoladu i ponovo izmiksajte.
  5. Postepeno dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  6. Podelite testo na dve kugle, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata, a idealno preko noći, jer će biti lakše za razvijanje.
  7. Premesite testo na pobrašnjenoj površini, tanko razvucite (oko 0,5 cm debljine) i modlama vadite oblike. Poređajte ih na pleh obložen pek-papirom i pecite oko 10 minuta na 180°C. Ako vam rerna jače peče, biće dovoljno i oko 7 minuta.

Glazura: 

  1. Priprema šećera – Prosejte šećer u prahu kako biste izbegli grudvice.
  2. Dodavanje tečnosti – Postepeno dodajte mleko ili vodu, kašiku po kašiku, neprestano mešajući dok ne dobijete gustu, ali glatku smesu.
  3. Dodatni sastojci – Dodajte limunov sok za dodatni sjaj i vanilu za aromu.
  4. Mešanje – Mešajte dok glazura ne postane glatka i sjajna. Ako je previše gusta, dodajte još malo tečnosi, a ako je previše retka, dodajte još šećera u prahu.
  5. Prelivanje – Odmah prelijte preko kolača ili keksa jer se brzo suši.
  6. Po želji preko nacrtajte srca otopljenom Menaž čokoladom. 

Slični recepti

Politika privatnosti

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.