Kolač za dan zaljubljenih

Sastojci:

120 g Menaž čokolade 

300 g brašna

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica praška za pecivo

120 g putera 

200 g šećera

2 jaja

30 g kakao praha 

 

Za glazuru: 

200 g šećera u prahu

3–4 kašike mleka ili vode

1 kašičica limunovog soka (opciono, za sjaj)

1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)

Priprema:

  1. Čokoladu otopite na pari i ostavite da se prohladi. Kada počne da se zgušnjava, spremna je za dodavanje u smesu.
  2. Pomešajte brašno, kakao, sodu i prašak za pecivo.
  3. U drugoj posudi mikserom umutite puter, dodajte šećer i dobro sjedinite. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro umutite.
  4. Dodajte ohlađenu Menaž čokoladu i ponovo izmiksajte.
  5. Postepeno dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  6. Podelite testo na dve kugle, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata, a idealno preko noći, jer će biti lakše za razvijanje.
  7. Premesite testo na pobrašnjenoj površini, tanko razvucite (oko 0,5 cm debljine) i modlama vadite oblike. Poređajte ih na pleh obložen pek-papirom i pecite oko 10 minuta na 180°C. Ako vam rerna jače peče, biće dovoljno i oko 7 minuta.

Glazura: 

  1. Priprema šećera – Prosejte šećer u prahu kako biste izbegli grudvice.
  2. Dodavanje tečnosti – Postepeno dodajte mleko ili vodu, kašiku po kašiku, neprestano mešajući dok ne dobijete gustu, ali glatku smesu.
  3. Dodatni sastojci – Dodajte limunov sok za dodatni sjaj i vanilu za aromu.
  4. Mešanje – Mešajte dok glazura ne postane glatka i sjajna. Ako je previše gusta, dodajte još malo tečnosi, a ako je previše retka, dodajte još šećera u prahu.
  5. Prelivanje – Odmah prelijte preko kolača ili keksa jer se brzo suši.
  6. Po želji preko nacrtajte srca otopljenom Menaž čokoladom. 

Slični recepti