Korpice sa karamelom i čokoladom

Sastojci:

Korpice

  • 500g mekog brašna
  • 2 jaja
  • 80g prah šećera
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 200g margarina
  • Kesica vanilinog šećera
  • Kašika mlevenih oraha ili badema (opciono)

Karamel krem

  • 150g šećera
  • 100ml slatke pavlake
  • 75g margarina
  • Prstohvat soli
  • 4 kašike vode (po potrebi)

Čokoladni krem

Priprema:

*Za potrebe ovih kolača možete koristite i kupljene gotove korpice.

1. Prhke korpice: Sve sastojke pomešajte postepeno u jednoj činiji i rukama umesite glatko testo. Uvijte ga u prijanjajuću foliju i ostavite da odstoji u frižideru do dva sata. Kada procenite da se testo ohladilo, izvadite ga iz frižidera. Kalup koji imate na raspolaganju (za korpice, mafine ili slično) premažite sa malo ulja, rukama od testa pravite loptice i dobro ih utisnite u kalup. Viljuškom bockajte dno i vratite kratko u frižider da se ohlade. Nakon toga pecite korpcice na 180°C oko 15 minuta. Sačekajte nekoliko minuta nakon pečenja da odvojite testo od kalupa, a zatim ih ostavite sa strane da se potpuno ohlade.

2. Karamel krem: Šerpu sa dubljim dnom zagrejte na nižoj temperaturi i sipajte šećer tek toliko da pokrije dno. Sačekajte da šećer počne da se topi, mešajte, zatim postepeno i pažljivo dodajte ostatak šećera. Potrebno je da se šećer karamelizuje i poprimi tamniju boju, ali pazite da ne zagori. U odvojenoj posudi na drugoj ringli zagrejte slatku pavlaku, sačekajte da provri, a zatim je sjedinite karamelizovanim šećerom. Kuvajte kratko uz stalno mešanje, sklonite sa šporeta i sačekajte da se prohladi. Na kraju, dodajte margarin i prstohvat soli i mešajte dok se ne sjedine sa ostatkom krema. Možete napraviti i karamel krem po istom postupku bez margarina ili putera.

3. Čokoladni krem: Slatku pavlaku zagrejte na nižoj temperaturi i sklonite sa šporeta pre nego što provri. Dodajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i mešajte sve dok se čokolada sasvim ne rastopi. Ostavite sa strane da se prohladi.

4. Korpice možete puniti prohlađenim kremovima po želji ili možete izliti filove u poslastičarke kese i ukrašavati špricevima. Za puniji ukus, pospite kolače mlevenim kikirikijem, a pre služenja ih ostavite da se ohlade.

Slični recepti