Kremaste ledene kocke

Autor:
Ana Milovanović

Kategorije:

Sastojci:

Sirup

  • 2 šolje (za kafu) vode
  • 2 šolje šećera

Kora

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike kakao praha
  • 6 kašika brašna
  • 1 kesica prašaka za pecivo

Fil

  • 500ml mleka + 1 šolja hladnog mleka
  • 9 kašika oštrog brašna
  • 9 kašika šećera
  • 1 margarin
  • 150-200g prah šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera

Čokoladni preliv

Priprema:

1. Sirup: Pripremite najpre sirup. Stavite vodu i šećer na tihu vatru dok ne provri, uz povremeno mešanje. Sklonite sa ringle i ostaviti da se ohladi.

2. Kora: Odvojite 6 belanaca od žumanaca i umutite uz dodavanje jedne po jedne kašike šećera. Nakon što se umutite čvrst sneg, dodajte po jedno žumance uz lagano mućenje, da sneg ne bi spao. Dodajte 3-4 kašike ulja; nakon toga dodajte suve sastojke: kakao prah, brašno i prašak za pecivo. Kada ubacite suve sastojke, više ne mešajte mikserom, već kašikom ili varjačom. 

3. Podmažite pleh uljem, pospite malo brašna po celom plehu i ivicama da se zalepi i sipajte smesu za koru. Umesto brašna i ulja može da se koristiti papir za pečenje. Koru pečemo na 190-200°C i 15-20 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečeno, ukoliko se za čačkalicu ne lepi smesa, kora je pečena.

4. Fil: Šolju hladnog mleka sa šećerom i brašnom umutite mikserom, dok se ostatak mleka kuva sa vanilinim šećerom. Kada mleko provri, dodajte umućenu smesu postepeno uz mešanje da se ne bi stvorile grudvice. Kada se fil lepo umuti i skuva, sklonite sa ringle. Umutite iseckani margarin i prah šećer, zatim dodajte postepeno uz mešanje mikserom prohlađeni fil.

5. Na vrelu koru sipajte ohlađeni sirup. Kada kora upije, premažite filom. Ostavite 1-2 sata da odstoji, nakon čega prelijte Menaž čokoladom ili Menaž crnim čoko dugmićima otopljenom na pari uz malo ulja. Najbolje je da kolač odstoji nekoliko sati u frižideru pre služenja. 

Slični recepti