Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Kremasti kolač sa borovnicama
Sastojci:
Kora
- 400g izlomljenog Štark Petit Beurre keksa
- 250ml mleka
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica arome vanile
- 150g Menaž čokolade
- 100g margarina
Fil
- 450g borovnica i kupina
- 150g šećera
- 100ml vode
- sok pola limuna
- 1 želatin
- 250g Maskarpone sira
- 200ml slatke pavlake
Dekoracija
Priprema:
- Stavite u šerpu mleko, šećer i aromu vanile, pa zagrevajte na srednjoj vatri do ključanja. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i margarin, pa mešajte dok se sve ne istopi. Kada smesa provri, sklonite sa vatre i odmah dodajte sitno izlomljeni keks i sjedinite.
- Izlijte smesu u dublji pleh i ostavite smesu u frižider da se stegne.
- Borovnice i kupine stavite u šerpu, dodajte šećer, vodu, limunov sok i stavite da prokuva dok se voće ne rastopi. Kada se voće rastopi, pasirajte ga da bi se odstranile koštice i kore sa voća.
- Pomešajte želatin sa 4 kašike hladne vode i ostavite ga da naraste. Istopite ga na tihoj vatri i umešajte u toplu kašu od voća. Ostavite smesu da se rashladi na sobnoj temperaturi.
- Penasto umutite Maskarpone sir i dodajte mu smesu od voća. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u srednje čvrst šlag, pa ga ručno dadjte u maskarpone sa voćem.
- Prespite krem na ohlađenu podlogu i ostavite tortu da se stegne najmanje 2 sata u frižideru.
- Dekorišite Menaž belim čoko dugmićima.