Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Lagana krem torta sa čoko prelivom
Sastojci:
Kora
- 6 jaja
- 200g šećera
- 130g brašna
- 50g gustina
- 40g kakao praha
- Kašičica praška za pecivo
- Kesica vanilinog šećera
- Prstohvat soli
Krem fil
- 250ml mleka
- 200g Menaž čokolade
- 70g Menaž crnih čoko dugmića
- 500g krem sira po izboru
- 120g šećera
- 600ml slatke pavlake
- Pakovanje kesice želatina
Dekoracija
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- Nekoliko kašika mleka ili ulja
Priprema:
1. Rernu zagrejte na 180°C. Dnu kalupa za pečenje po izboru prekrijte papirom za pečenje, ivice kalupa nije potrebno da premazujete.
2. Kora: Žumanca odvojite od belanaca. Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pred kraj dodajte i polovinu količine šećera. Žumanca penasto umutite sa preostalim šećerom i vanilinim šećerom.
3. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, gustin ili kukuruzni skrob, prašak za pecivo i kakao prah, zatim umešajte u žumanca varjačom ili špatulom. Postepeno na isti način umešajte i umućena belanca. Izlijte testo u kalup i pecite oko 25 minuta dp 30 minuta. Nakon što se ispeče, ostavite još 10 minuta da stoji u rerni sa blago otvorenim vratima rerne, a zatim izvadite kalup iz rerne i ostavite da se kora ohladi u plehu.
4. Pažljivo odvojite podlogu nožem od kalupa i isecite horizontalno po sredini kako biste dobili dve kore.
5. Listove želatina izvadite iz kesice, potopite u hladnu vodu i ostavite oko pet minuta. Menaž čokoladu iseckajte i zajedno sa mlekom rastopite na laganoj vatri tek toliko da se čokolada istopi. Dodajte proceđeni želatin i ostavite da se rastopi, a zatim i prohladi.
6. U odvojenoj posudi mikserom umutite krem sir i šećer. Oako umućenu smesu dodajte kašiku po kašiku u rastopljenu čokoladu. Slatku pavlaku penasto umutite i na isti način umešajte u čokoladni deo.
7. Koru premažite kremom i po vrhu pospite i rasporedite Menaž crne čoko dugmiće. Prekrijte drugom korom i ostavite u frižideru oko četiri sata da se ohladi. Pre služenja prelijte glazurom od rastopljene Menaž čokolade sa malo mleka ili ulja. Sačekajte da se stegne pre služenja.