Lako do savršenstva: Bingo torta za svaki dan

Sastojci:

Kora:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha 
  • 1 prašak za pecivo

Fil 1 (žuti fil):

  • 500 ml mleka
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike gustina
  • 2 kašike brašna
  • 125 g putera
  • 100 g šećera u prahu

Fil 2 (čokoladni fil):

  • 200 g Menaž čokolade 
  • 125 g putera
  • 100 g šećera u prahu

Ostalo:

  • 300 g Petit beurre keksa
  • 200 ml mleka za umakanje keksa
  • 100 g suvih šljiva (seckanih ili celih, po želji)
  • 100 g mlevenih oraha (po želji, mogu i lešnici)

Glazura:

  • 100 g tamne čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Priprema:

  1. Za najbolju bingo tortu umutite 4 jaja sa 4 kašike šećera dok masa ne postane svetla i penasta, zatim dodajte 4 kašike brašna, 2 kašike kakaa i 1 prašak za pecivo, sve lagano sjedinite i sipajte u pleh (20×30 cm) obložen papirom za pečenje, pa peći na 180°C oko 15 minuta i nakon hlađenja preseći koru bingo torte na pola da dobijete dve tanje kore.
  2. U šerpici umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, dodati 2 kašike gustina, 2 kašike brašna i malo mleka od ukupno 500 ml da se sve lepo razmuti, a ostatak mleka staviti da provri, zatim zakuvati fil i mešati dok se ne zgusne, a kada se ohladi, umutiti 125 g putera sa 100 g šećera u prahu i dodati u fil.
  3. Otopiti 200 g Menaž čokolade sa 125 g putera i 100 g šećera u prahu na pari ili laganoj vatri, pa ostaviti da se fil za najbolju bingo tortu malo stegne i ohladi.
  4. Prvu koru bingo torte staviti na tacnu, premazati polovinom žutog fila, preko poređati red petit beurre keksa (oko 150 g) natopljenog kratko u mleko, preko keksa naneti čokoladni fil, zatim preko čokoladnog fila posuti sitno seckane suve šljive (100 g) i mlevene orahe (100 g).
  5. Preko šljiva i oraha poređati drugi red keksa (još oko 150 g) natopljenog u mleko, pa preko svega naneti ostatak žutog fila i poklopiti drugom korom.
  6. Otopiti 100 g tamne čokolade sa 3 kašike ulja i preliti bingo tortu glazurom, pa staviti tortu u frižider da odstoji minimum 5 sati, a idealno preko noći da se lepo stegne i svi slojevi spoje.

Slični recepti

Politika privatnosti

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.