Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Ledene kocke sa Menaž čokoladom
Sastojci:
Kora
- 4 jaja
- 80g šećera
- 70g brašna
- 8g praška za pecivo
- 30g kakao praha
- Malo instant kafe u prahu (Opciono)
Sirup
- 300ml vode
- 150g šećera
Beli krem
- 1l mleka
- 80g glatkog brašna
- 80g gustina
- 200g šećera
- 3 kesice vanilinog šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 250g putera sobne temperature
Glazura
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 60ml ulja
Priprema:
1. Kora: Belanca mutite oko dva minuta mikserom dok ne dobijete čvrst sneg postepeno dodavajući šećer. Dodajte jedno po jedno žumance dok još mutite mikserom belanca dok ih ne sjedinite. Preko posude stavite cediljku, dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao prah i instant kafu u prahu. Dobro prosejte, a zatim špatul kružnim pokretima umutite sve sastojke u glatku smesu.
2. Smesu za koru izlijte u pleh dimenzija 36×24 koji ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom. Pecite koru oko 20 minuta na 190°C. Kada se kora ispeče. Ostavite je da se dobro ohladi dok pripremate sirup, beli krem i glazuru.
3. Sirup: Vodu i šećer sipajte u manju šerpu, stavite na ringlu, dobro promešajte i ostavite da proključa pazeći da šećer ne zagori. Sklonite sa šporeta i prelijte koru.
4. Beli krem: U dublju posudu na šporetu sipajte mleko da se zagreva. U odvojenu posudu sipajte brašno, gustin i šećer. Promešajte kašikom, dodajte malo zagrejanog mleka i promešajte žicom za mućenje tako da se ostanu grudvice. Dodajte vanilin šećer i ekstrakt vanile, promešajte žicom i dodajte u mleko na šporetu. Mešajte dok se smesa ne zgusne, a zatim sklonite sa poreta, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se ohladi. Dok se krem hladi, penasto umutite puter i dodajte mu ohlađeni krem. Mutite mikserom dok ne sjedinite sve. Dobijenim belim kremom premažite koru ravnomerno. Ostavite u frižider oko 4 sata da se stegne pre nego što prelijete glazurom.
5. Glazura: Menaž čokoladu usitnite ili potrebite Menaž crne čoko dugmiće. Prelijte uljem i rastopite na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru da se dobro stegne pre služenja.