Letnja čoko torta

Sastojci:

Za tortu

  • 220g brašna
  • 300g šećera
  • 75g kakao praha
  • 150g Menaž čokolade ili Menaž crni čoko dugmići
  • 2 jaja
  • 240g putera
  • 120ml ulja
  • Ekstrakt vanile
  • Kašičica praška za pecivo
  • Kašičica sode bikarbone
  • Prstohvat soli

Fil i preliv

  • 150g svežih ribizli
  • 80g džema od ribizle
  • 240ml slatke pavlake
  • 25g prah šećera
  • Ekstrakt vanile

Čokoladna glazura

Priprema:

1. Rernu zagrejte na 175°C. Okrugli kalup za torte podmažite i pospite brašnom.

2. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prsthovat soli. Dodajte jaja, puter, ulje, ekstrakt vanile i umešajte mikserom dok ne postane glatka smesa. Slobodno dodajte malo ključale vode ukoliko je smesa previše gustra. Prelijte smesu za koru u kalu i pecite oko 25 do 30 minuta. Čačkalicom proverite da li je kora pečena.

3. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi oko 10 minuta u kalupu, zatim izvadite i ostavite da se hladi.

4. U manjoj činiji zgnječite oprane i očišćene ribizle viljuškom tako da puste sok. Dodajte džem i primešajte. U odvojenoj posudi umutite penasto slatku pavlaku, prah šećer i ekstrakt vanile. 

5. Preko kore zatim premažite sloj sa ribizlamai džemom, zatim dodajte fil i ostavite u frižider da se dobro stegne. Čokoladnu glazuru pripremite tako što ćete da istopite Menaž glazuru ili Menaž crne čoko dugmiće uz malo mleka ili ulja i prelijte preko torte. Ukrasicte listićima badema i ribizlama.

Slični recepti