Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Letnja čoko torta
Sastojci:
Za tortu
- 220g brašna
- 300g šećera
- 75g kakao praha
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crni čoko dugmići
- 2 jaja
- 240g putera
- 120ml ulja
- Ekstrakt vanile
- Kašičica praška za pecivo
- Kašičica sode bikarbone
- Prstohvat soli
Fil i preliv
- 150g svežih ribizli
- 80g džema od ribizle
- 240ml slatke pavlake
- 25g prah šećera
- Ekstrakt vanile
Čokoladna glazura
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- Nekoliko kašika ulja ili mleka
- Listići badema
- Višnje
Priprema:
1. Rernu zagrejte na 175°C. Okrugli kalup za torte podmažite i pospite brašnom.
2. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prsthovat soli. Dodajte jaja, puter, ulje, ekstrakt vanile i umešajte mikserom dok ne postane glatka smesa. Slobodno dodajte malo ključale vode ukoliko je smesa previše gustra. Prelijte smesu za koru u kalu i pecite oko 25 do 30 minuta. Čačkalicom proverite da li je kora pečena.
3. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi oko 10 minuta u kalupu, zatim izvadite i ostavite da se hladi.
4. U manjoj činiji zgnječite oprane i očišćene ribizle viljuškom tako da puste sok. Dodajte džem i primešajte. U odvojenoj posudi umutite penasto slatku pavlaku, prah šećer i ekstrakt vanile.
5. Preko kore zatim premažite sloj sa ribizlamai džemom, zatim dodajte fil i ostavite u frižider da se dobro stegne. Čokoladnu glazuru pripremite tako što ćete da istopite Menaž glazuru ili Menaž crne čoko dugmiće uz malo mleka ili ulja i prelijte preko torte. Ukrasicte listićima badema i ribizlama.