Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Letnja čokoladna torta sa malinama
Sastojci:
Podloga
- 150g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- 50g putera
- Nekoliko kašika mleka ili soka od pomorandže
- 1 kašika kakao praha
Čokoladni fil
- 500g (neutralnog) krem sira
- 250ml slatke pavlake
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 50g prah šećera
- 2 kesice vanilinog šećera ili 2 kašičice ekstrakta vanile
- 100g mlečne čokolade ili čokoladnog krema po izboru
- 5g želatina
Preliv od malina
- 220g malina
- 100ml vode
- Želatin
- 1-2 kašike šećera
Priprema:
1. Podloga ili čokoladna kora: Maslac rastopite na blagoj temperaturi i dodajte mu nekoliko kašika mleka. U odvojenu posudu sipajte mleveni Štark Avala ili Štark Petit Beurre keks, dodajte kašiku kakao praha i prelijte rastopljenim puterom i mlekom. Sjedinite rukama i ravnomerno utapkajte u okrugli kalup za torte prečnika oko 24cm. Ostavite u frižider da se stegne dok pravite fil.
2. Čokoladni fil: U dublju posudu sipajte neutralni krem sir, dodajte prah šećer, vanilin šećer ili ekstrakt vanile i sjedinite mikserom. U odvojenoj posudi slatku pavlaku umutite u čvrst sneg, zatim postepeno pomešajte sa krem sirom i sjedinite kratko mikserom.
Želatin rastopite u nekoliko kašika obične vode prema uputstvu i sačekajte da nabubri. Za to vreme otopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće na pari, ostavite da se kratko prohladi i umutite u krem sir. Mikerom u fil umešajte i čokoladni krem po želji, a na kraju i gotov želatin tako da se svi sastojci dobro sjedine.
3. Izvadite kalup za torte sa podlogom i prelijte čokoladnim film. Ravnomerno rasporedite i razmažite, zatim vratite u frižider.
4. Preliv od malina: U dublju šerpicu na šporetu dodajte maline, šećer, prelijte vodom i ostavite da se kuva dok ne proključa. Želatin razmutite u običnoj vodi prema uputstvu i ostavite da nabubri. Maline sklonite sa šporeta, ostavite da se kratko prohlade, a zatim ih mikserom usitnite tako da dobijete kašu. Na kraju, dodajte razmućeni želatin i kratko mešajte mikserom, najbolje štapnim.
5. Prelijte čokoladnu tortu pireom od malina i vratite u frižider na hlađenje najmanje tri sata pre posluženja, a najbolje je da prenoći. Kao dekoraciju možete da dodate sveže maline i nekoliko listova nane.