Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Loara torta
Sastojci:
Kora (Mera za četiri kore)
- 16 belanca
- 800g šećera
- 24 kašika mlevenih lešnika
- Sok jednog limuna
Kremasti fil
- 16 žumanaca
- 2 kašika brašna
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 750ml mleka
- 200g Menaž belih čoko dugmića
- 1 margarin
- 250g prah šećera
Dekoracija
- 300g šlag krema
- 600ml hladne vode ili hladnog mleka
- Voće po izboru
- Menaž beli čoko dugmići
Priprema:
1. Kore: Pripremate i pečete jednu po jednu koru. U čvrst sneg umutite četiri belanca postepeno dodajući 200g šećera. Na kraju dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Dodajte šest kašika mlevenih lešnika i promešajte mikserom na maloj brzini. Smesu izlijte u pleh po izboru obložen papirom za pečenje i pecite oko 45 minuta na 150°C. Postupak ponovite za još tri kore. Kada se sve kore ispeku, ostavite ih sa strane da se ohlade.
2. Kremasti fil: Žumanca umutite penasto sa brašnom, šećerom i vanilinim šećerom. Na šporet stavite posudu, sipajte mleko, dodajte smesu za žumancima i kuvajte na nižoj temperaturi dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta i dok je smesa još vruća, dodajte Menaž bele čoko dugmiće i mešajte špatulom dok se čokolada ne otopi. U drugoj posudi penasto umutite margarin sobne temperature sa prah šećerom, zatim postepeno dodajte u spremljeni fil i mutite mikserom. Ostavite kremasti fil sa strane da se stegne.
3. Slaganje torte: Na tacnu ili postolje po izboru stavite prvu koru, premažite je filom, poklopite drugom korom i ponovite postupak sve dok imate materijala. Ostavite tortu da se kratko stegne dok budete pravili dekoraciju.
4. Dekoracija: Šlag krem umutite sa hladnim mlekom ili hladom vodom najpre na najmanjoj brzini, a zatim na najvećoj dok ne postane penasta smesa. Celu Loara tortu premažite šlag kremom, pa dekorišite omiljenim voćem i Menaž belim čoko dugmićima. Ostavite da se dobro ohladi i stegne pre služenja.