Loara torta

Sastojci:

Kora (Mera za četiri kore)

  • 16 belanca
  • 800g šećera
  • 24 kašika mlevenih lešnika
  • Sok jednog limuna

Kremasti fil 

  • 16 žumanaca
  • 2 kašika brašna
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 750ml mleka
  • 200g Menaž belih čoko dugmića
  • 1 margarin
  • 250g prah šećera

Dekoracija

Priprema:

1. Kore: Pripremate i pečete jednu po jednu koru. U čvrst sneg umutite četiri belanca postepeno dodajući 200g šećera. Na kraju dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Dodajte šest kašika mlevenih lešnika i promešajte mikserom na maloj brzini. Smesu izlijte u pleh po izboru obložen papirom za pečenje i pecite oko 45 minuta na 150°C. Postupak ponovite za još tri kore. Kada se sve kore ispeku, ostavite ih sa strane da se ohlade.

2. Kremasti fil: Žumanca umutite penasto sa brašnom, šećerom i vanilinim šećerom. Na šporet stavite posudu, sipajte mleko, dodajte smesu za žumancima i kuvajte na nižoj temperaturi dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta i dok je smesa još vruća, dodajte Menaž bele čoko dugmiće i mešajte špatulom dok se čokolada ne otopi. U drugoj posudi penasto umutite margarin sobne temperature sa prah šećerom, zatim postepeno dodajte u spremljeni fil i mutite mikserom. Ostavite kremasti fil sa strane da se stegne.

3. Slaganje torte: Na tacnu ili postolje po izboru stavite prvu koru, premažite je filom, poklopite drugom korom i ponovite postupak sve dok imate materijala. Ostavite tortu da se kratko stegne dok budete pravili dekoraciju.

4. Dekoracija: Šlag krem umutite sa hladnim mlekom ili hladom vodom najpre na najmanjoj brzini, a zatim na najvećoj dok ne postane penasta smesa. Celu Loara tortu premažite šlag kremom, pa dekorišite omiljenim voćem i Menaž belim čoko dugmićima. Ostavite da se dobro ohladi i stegne pre služenja.

Slični recepti