Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Marlenka torta za svakoga
Sastojci:
Kora
- 1 jaje
- 450g brašna
- 120g margarina
- 80 prah šećera
- 150g meda
- 1 kašičica sode bikarbone
Karamel
- 1,5l mleka
- 500g šećera
- 125g margarina
- 1 kašičica sode bikarbone
Puding od vanile
- 2 kesica pudinga od vanile
- 500ml mleka
- 200g margarina
- Mlečni karamel
Dekoracija
- 100g mlevnog Štark Petit Beurre ili Štark Avala keksa
- 100g mlevenog oraha
Priprema:
1. Testo: Penasto umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte jaje i mutite dok se sastojci ne sjedine. Dodajte med i još jednom umutite mikserom. Na kraju, dodajte brašno i kašičicu sode bikarbone, umestite testo rukama da bude glatko i mekano.
2. Pre nego što pređete na pečenje, podelite testo na 5 ili 6 delova, stavite svaki deo između dva papira pa pečenje i oklagijom rastanjite dok ne bude sasvim tanko. Nožem odstranite neravne ivice testa. Pecite svaku koru 10 minuta u rerni zagrejanoj na 170°C.
3. Puding od vanile: Sadržaj kesice pudinga pomešajte sa nekoliko kašika hladnog mleka i mešajte sve dok grudvice ne nestanu. Ostatak mleka zagrejte do ključanja, sklonite sa šporeta i umešajte razmućeni puding. Vratite na šporet i još jednom prokuvajte sve vreme mešajući. Penasto umutite margarin i dodajte kašiku po kašiku u ohlađeni puding i dobro izmešajte.
4. Karamel: Stavite mleko da se kuva na tihoj vatri, postepeno dodajte šećer i margarin. Kuvajte dok smesa ne počne da se zgušnjava. Ovaj korak može trajati duže zavisno od vrste mleka i jačine šporeta. Nakon što se zgusne do željene forme, sklonite sa šporeta i dodajte kašičicu sode bikarbone sve vreme mešajući, pazite da fil se iskipi. Postepeno dodajte ohlađeni pudig od vanile i mešajte dok se fil sasvim ne sjedini.
5. Torta: Stavite prvu koru na pleh ili poslužavnik po izboru i ravnomerno premažite slojem krema. Stavite drugu koru i nežno pritisnite, premažite kremom i postupak ponovite sve dok imate materijala.
6. Dekoracija: Marelnka tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i pospite mlevenim orasima pomešanim sa malo mlevenog keksa.
Savet: Korice od testa koje ste isekli možete samleti ili usitniti i posuti po torti.