Marlenka torta za svakoga

Sastojci:

Kora

  • 1 jaje
  • 450g brašna
  • 120g margarina
  • 80 prah šećera
  • 150g meda
  • 1 kašičica sode bikarbone

Karamel

  • 1,5l mleka
  • 500g šećera
  • 125g margarina
  • 1 kašičica sode bikarbone

Puding od vanile

  • 2 kesica pudinga od vanile
  • 500ml mleka
  • 200g margarina
  • Mlečni karamel

Dekoracija

Priprema:

1. Testo: Penasto umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte jaje i mutite dok se sastojci ne sjedine. Dodajte med i još jednom umutite mikserom. Na kraju, dodajte brašno i kašičicu sode bikarbone, umestite testo rukama da bude glatko i mekano. 

2. Pre nego što pređete na pečenje, podelite testo na 5 ili 6 delova, stavite svaki deo između dva papira pa pečenje i oklagijom rastanjite dok ne bude sasvim tanko. Nožem odstranite neravne ivice testa. Pecite svaku koru 10 minuta u rerni zagrejanoj na 170°C.  

3. Puding od vanile: Sadržaj kesice pudinga pomešajte sa nekoliko kašika hladnog mleka i mešajte sve dok grudvice ne nestanu. Ostatak mleka zagrejte do ključanja, sklonite sa šporeta i umešajte razmućeni puding. Vratite na šporet i još jednom prokuvajte sve vreme mešajući. Penasto umutite margarin i dodajte kašiku po kašiku u ohlađeni puding i dobro izmešajte.

4. Karamel: Stavite mleko da se kuva na tihoj vatri, postepeno dodajte šećer i margarin. Kuvajte dok smesa ne počne da se zgušnjava. Ovaj korak može trajati duže zavisno od vrste mleka i jačine šporeta. Nakon što se zgusne do željene forme, sklonite sa šporeta i dodajte kašičicu sode bikarbone sve vreme mešajući, pazite da fil se iskipi. Postepeno dodajte ohlađeni pudig od vanile i mešajte dok se fil sasvim ne sjedini.

5. Torta: Stavite prvu koru na pleh ili poslužavnik po izboru i ravnomerno premažite slojem krema. Stavite drugu koru i nežno pritisnite, premažite kremom i postupak ponovite sve dok imate materijala. 

6. Dekoracija: Marelnka tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i pospite mlevenim orasima pomešanim sa malo mlevenog keksa. 

Savet: Korice od testa koje ste isekli možete samleti ili usitniti i posuti po torti.

Slični recepti