Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Menaž perece
Sastojci:
Testo
- 200ml mleka
- 20g svežeg kvasca
- 2 žumanca
- 2 kesice vanilinog šećera
- 50g margarina
- 50g šećera i 1 kašičica šećera
- 3 kašike ulja
- 1 prstohvat soli
- 700g brašna
Glazura
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 2 kašike ulja
Priprema:
1. Jednostavnom pripremom napravićemo testo za perece. U mlakom mleku rastvorite kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna, zatim izmešajte i ostavite da odstoji 10 minuta. U dublju posudu sipajte brašno, dodajte nadošli kvasac, ulje, sva žumanca, šećer, otopljeni margarin, vanilin šećer uz prstohvat soli i laganim pokretima umesite testo. Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da testo nadođe.
2. Nadošlo testo premesite na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razvijte u veliki krug. Modlom vadite perece, ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na umerenoj temperaturi 10 minuta. Gotove perece izvadite iz rerne i ostavite ih da se dobro ohlade.
Savet: Najbolje je rernu dobro zagrejati na 250°C, a kada stavite perece u rernu da se peku, smanjite temperaturu na 150°C i pecite ih 10 minuta.
3. Konačno – glazura! Menaž čokoladu izlomite na kockice ili upotrebite Menaž crne čoko dugmiće, stavite u šerpu, dodajte ulje i otopite na pari. Ohlađene perece pažljivo premažite glazurom na sledeći način: kašikom stavite glazuru na perece i razmažite silikonskom četkicom kako bi svuda bile jednako prelivene neodoljivom čokoladnom glazurom.