Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Mermerna kakao i vanila bundt torta
Sastojci:
- 250g putera
- 200g šećera
- 5 jaja srednje veličine
- 380g brašna
- 1 pakovanje praška za pecivo
- 1 pakovanje vanilinog šećera
- 20g kakao praha
- 40ml mleka
- 1/2 korice limuna
- Prstohvat soli
Za glazuru
- 2 kašike limunovog soka
- 60g prah šećera
- Kašičica vanilinog ekstrakta
Za dekoraciju
Priprema:
Sastojci su dovoljni za okrugli kalup za tortu ili kalup za mramorni kolač prečnika oko 22cm.
1. Rernu uključite da se greje na 175°C. Kalup podmažite sa malo putera od navedene količine.
2. Ostatak putera umutite mikserom penasto i dodajte jedno po jednu jajve sve vreme muteći mikserom. Dodajte brašno. prašak za pecivo, vanilin šećer, prstohvat soli i umutite glatko testo.
3. Testo podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte koricu polovine limuna. U drugu polovinu testa dodajte kakao prah i mleko, zatim umutite pažljivo varjačom ili mikserom na najnižoj brzini.
4. Kašikom naizmenično sipajte svetlo i tamno testo u kalup sve dok ne potrošite materijal. Ovako ćete dobiti zanimljivu šaru u sredini. Pecite bundt tortu u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C između 55 minuta i 60 minuta. Proverite čačkalicom da li je dovoljno pečeno.
5. Nakon što se bundt torta ispeče, ostavite da se dobro ohladi, zatim pripremite glazuru. Limunov sok umutite žicom za mešanje sa prah šečerom i ekstraktom vanile, pa prelijte preko budnt torte. Pospite Menaž dekoraciju za još lepši ukus.