Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Mermerni kolač sa borovnicama
Sastojci:
- 250g brašna
- 250g šećera
- 250g putera ili margarina
- 5 jaja
- Kesica vanilinog šećera
- ½ kesice praška za pecivo
- 1 kašika mleka
- Oko 50g-100g borovnica
- Sok jednog limuna
- Menaž čokolada 100g
Dekoracija
- Rastopljeni puter ili margarin
- Prah šećer
- Borovnice
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za mermerni kolač ili kuglof. Može biti silikonski ili klasični metalni. Silikonski ne morate da podmazujete, dok klasični premažite tankim slojem ulja i pospite brašnom.
2. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, prosejte i ostavite sa strane dok pripremate tečne sastojke.
3. Penasto umutite šećer, vanilin šećer i puter ili margarin, zatim dodajte jedno po jedno jaje sve vreme muteći smesu mikserom. Dodajte kašiku po kašiku mešavinu brašna i praška za pecivo i umešajte špatulom ili varjačom u smesu tako da dobijete homogenu smesu.
4. Polovinu ovako dobijenog testa sipajte u drugu posudu. U prvi deo dodajte borovnice, sok jednog limuna i promešajte. U drugi deo dodajte rastopljenu Menaž čokoladu sa kašikom mleka i promešajte špatulom ili varjačom.
*Savet: Najukusnije će biti ako koristite sveže borovnice umesto zamrznutih. Umesto Menaž čokolade možete koristiti i Menaž crne čoko dugmiće.
5. U kalup za mermerni kolač naizmenično sipajte svetlo i tamno testo, a ukoliko želite bolju šaru, prođite viljuškom proz testo. Pecite na 180°C oko 55 minuta. Savetujemo da obavezno proverite čačkalicom da li je kolač dovoljno pečen.
6. Nakon što se kolač ispeče, ostavite ga u kalupu da se dobro ohladi. Pokrijte ga i ostavite sa strane da odstoji najmanje 2 sata, zatim okrenite kalup na dole i lagano istisnite kolač. Za bolji ukus, premažite ohlađeni kolač sa malo istopljenog putera, po želji pospite prah šećerom i poslužite uz sveže borovnice.