Mermerni kolač sa borovnicama

Sastojci:

  • 250g brašna
  • 250g šećera
  • 250g putera ili margarina
  • 5 jaja
  • Kesica vanilinog šećera
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 1 kašika mleka
  • Oko 50g-100g borovnica
  • Sok jednog limuna
  • Menaž čokolada 100g

Dekoracija

  • Rastopljeni puter ili margarin
  • Prah šećer
  • Borovnice

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za mermerni kolač ili kuglof. Može biti silikonski ili klasični metalni. Silikonski ne morate da podmazujete, dok klasični premažite tankim slojem ulja i pospite brašnom.

2. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, prosejte i ostavite sa strane dok pripremate tečne sastojke. 

3. Penasto umutite šećer, vanilin šećer i puter ili margarin, zatim dodajte jedno po jedno jaje sve vreme muteći smesu mikserom. Dodajte kašiku po kašiku mešavinu brašna i praška za pecivo i umešajte špatulom ili varjačom u smesu tako da dobijete homogenu smesu.

4. Polovinu ovako dobijenog testa sipajte u drugu posudu. U prvi deo dodajte borovnice, sok jednog limuna i promešajte. U drugi deo dodajte rastopljenu Menaž čokoladu sa kašikom mleka i promešajte špatulom ili varjačom. 

*Savet: Najukusnije će biti ako koristite sveže borovnice umesto zamrznutih. Umesto Menaž čokolade možete koristiti i Menaž crne čoko dugmiće.

5. U kalup za mermerni kolač naizmenično sipajte svetlo i tamno testo, a ukoliko želite bolju šaru, prođite viljuškom proz testo. Pecite na 180°C oko 55 minuta. Savetujemo da obavezno proverite čačkalicom da li je kolač dovoljno pečen.

6. Nakon što se kolač ispeče, ostavite ga u kalupu da se dobro ohladi. Pokrijte ga i ostavite sa strane da odstoji najmanje 2 sata, zatim okrenite kalup na dole i lagano istisnite kolač. Za bolji ukus, premažite ohlađeni kolač sa malo istopljenog putera, po želji pospite prah šećerom i poslužite uz sveže borovnice.

Slični recepti