Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Monte torta bez pečenja: Brza i kremasta torta
Sastojci:
Podloga od keksa
- 250g Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- 150g margarina
- 150g pečenih usitnjenih lešnika
- Kašičica cimeta
Kremasti fil
- 600ml mleka
- 125g margarina
- 6 kašika gustina
- 4 kašike šećera
- Kesica vanilinog šećera
Čokoladni fil
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 500ml slatke pavlake
- 2 kašičice ruma
Dekoracija
- Usitnjeni lešnici
- Menaž crni i beli čoko dugmići
Priprema:
1. Podloga od keksa: Štark Avala ili Štark Petit Beurre keks usitnite ili sameljite, dodajte usitnjeni lešnik i promešajte. Margarin istopite na pari, dodajte mlevenom keksu zajedno sa kašičicom cimeta i mešajte kašikom ili rukama dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dobijenu smesu od keksa utisnite u željeni kalup i ostavite u frižider da se stegne dok pravite fil za Monte tortu.
2. Kremasti fil: Gustin razmutite u malo mleka i dodajte šećer i vanilin šećer, a ostatak mleka stavite da se kuva na umerenoj temperaturi, a nakon što provri, dodajte razmućeni gustin. Mešajte sve vreme dok se mleko ne zgusne. Sklonite sa ringle, dodajte margarin iseckan na kockice i dobro umutite varjačom. Izvadite podlogu od keksa za Monte tortu i prelijte je kremastim filom.
3. Čokoladni fil: Kremasta Monte torta ima i čokoladni fil. Na umerenoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku, dodajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i rum i mešajte kratko sve dok se čokolada ne istopi. Prelijte fil preko torte čim se čokolada istopi.
4. Pre dekoracije ostavite tortu Monte u frižider da se kratko stegne, a pre služenja je dekorišite seckanim pečenim lešnicima kako bi bila hrskavija i Menaž crnim ili belim čoko dugmićima.
Savet: Umesto podloge mlevenog keksa možete u kalup poređati 200g Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa umočenog u mleko.