Monte torta bez pečenja: Brza i kremasta torta
Sastojci:
Podloga od keksa
- 250g Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
 - 150g margarina
 - 150g pečenih usitnjenih lešnika
 - Kašičica cimeta
 
Kremasti fil
- 600ml mleka
 - 125g margarina
 - 6 kašika gustina
 - 4 kašike šećera
 - Kesica vanilinog šećera
 
Čokoladni fil
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
 - 500ml slatke pavlake
 - 2 kašičice ruma
 
Dekoracija
- Usitnjeni lešnici
 - Menaž crni i beli čoko dugmići
 
Priprema:
1. Podloga od keksa: Štark Avala ili Štark Petit Beurre keks usitnite ili sameljite, dodajte usitnjeni lešnik i promešajte. Margarin istopite na pari, dodajte mlevenom keksu zajedno sa kašičicom cimeta i mešajte kašikom ili rukama dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dobijenu smesu od keksa utisnite u željeni kalup i ostavite u frižider da se stegne dok pravite fil za Monte tortu.
2. Kremasti fil: Gustin razmutite u malo mleka i dodajte šećer i vanilin šećer, a ostatak mleka stavite da se kuva na umerenoj temperaturi, a nakon što provri, dodajte razmućeni gustin. Mešajte sve vreme dok se mleko ne zgusne. Sklonite sa ringle, dodajte margarin iseckan na kockice i dobro umutite varjačom. Izvadite podlogu od keksa za Monte tortu i prelijte je kremastim filom.
3. Čokoladni fil: Kremasta Monte torta ima i čokoladni fil. Na umerenoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku, dodajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i rum i mešajte kratko sve dok se čokolada ne istopi. Prelijte fil preko torte čim se čokolada istopi.
4. Pre dekoracije ostavite tortu Monte u frižider da se kratko stegne, a pre služenja je dekorišite seckanim pečenim lešnicima kako bi bila hrskavija i Menaž crnim ili belim čoko dugmićima.
Savet: Umesto podloge mlevenog keksa možete u kalup poređati 200g Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa umočenog u mleko.

