Mus torta sa kremom od vanile i višnje

Sastojci:

Kora

  • 125g brašna
  • 4 jaja
  • 200g margarina
  • 175g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 100g mlevenih badema ili lešnika
  • Kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Kašičica ekstrakta ruma

Krem od vanile

  • 700ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 200g margarina
  • 6 kašika šećera

Čokoladni mus

  • Menaž čokolada 200g
  • 1 jaje
  • 1 kašika šećera
  • 200ml slatke pavlake
  • Prstohvat soli
  • Redna korica narandže

Fil sa višnjama

  • 500g višanja
  • 500ml soka od višanja
  • 200g šećera
  • 4-5 kašika gustina

Glazura

  • Šlag krem
  • 200ml hladnog mleka ili hladne vode

Priprema:

1. Kora: Zagrejte rernu na 180°C i okrugli kalup prečnika oko 24cm ili oko 26cm obložite papirom za pečenje. Omekšali margarin ili puter umešajte penasto mikserom. Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer, aromu ruma i prstohvat soli i mutite sve dok ne dobijete glatku smesu. Umutite jedno po jednu jaje na kraju. U odvojenoj posudi pomešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i mlevene bademe ili lešnike. Dodajte smesi sa margarinom i mikserom umešajte na najmanjoj brzini. Dodajte istopljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i umešajte špatulom ili varjačom. Izlijte u kalup i pecite između 30 minuta i 45 minuta. Kada se kora ispeče, ostavite je da se ohladi u kalupu pre nego što je izvadite da se dalje hladi na sobnoj temperaturi dok pripremate filove.

2. Krem od vanile: Više od polovine mleka stavite na šporet da se zagreje. U odvojenoj posudi penasto umutite margarin sa šećerom, a u trećoj posudi pomešajte sadržaj kesice pudinga od vanile sa preostalim mlekom i dodajte u zagrejano mleko. Mešajte sve dok se smesa ne zgusne, a zatim sklonite sa šporeta i špatulom umešajte smesu sa margarinom. Možete vratiti još jednom kratko na zagrejani šporet da se sve dobro sjedini.

3. Čokoladni mus: Slatku pavlaku ostavite da se zagreje na šporetu na nižoj temperaturi do tačke ključanja. U dublju posudu izlomite Menaž čokoladu i dodajte prstohvat soli. Prelijte zagrejanom slatkom pavlakom i mutite sve dok se čokolada ne istopi i ne dobijete glatku smesu, Umutite žumance mikserom u smesu sa čokoladom. Belance umutite u čvrst sneg sa kašikom šećera. Kada smesa postane dovoljno čvrsta, dodajte kašiku po kašiku u fil sa čokoladom, dodajte rendanu koru narandže i lagano umešajte špatulom ili varjačom.

4. Fil sa višnjama: Višnje dobro iscedite. Sok od višanja pomešajte sa šećerom i stavite na šporet da se zagreje na nižoj temperaturi. Dodajte i višenje. Gustin pomešajte sa malo hladne vode i mešajte sve dok ne dobijete tečnost bez grudvica, a zatim i to dodajte u smesu sa višnjama. Mešajte dok ne proključa, zatim sklonite sa šporeta.

5. Glazura: Šlag krem umutite prema upustvu sa kesice sa mlekom ili hladnom vodom. Smesa trba da bude čvrsta i bez grudvica.

6. Filovanje torte: Na tacni ili postolju po želji stavite koru i premažite ohlađenim kremom od vanile. Preko krema od vanile ravnomerno rasporedite čokoladni mus. Na kraju, premažite sloj fila sa višnjama. Možete staviti tortu da se kratko stegne u frižider pre završne glazure. Šlag kremom možete premazati celu tortu ili dodati kao završni sloj. Za dekoraciju možete dodati još nekoliko višanja. Ostavite tortu da se dobro ohladi pre služenja, nekoliko sati ili čak da prenoći u frižideru.

Slični recepti