Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Nepečeni čoko kolač
Sastojci:
Kora od keksa
- 150g mlevenog Štark Petit Beurre ili Štark Avala keksa
- 100g margarina ili putera
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Fil sa Menaž čokoladom
- 700ml mleka
- 150g šećera
- 250g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 100g suvog grožđa
- Kesica gustina
- 7g želatina
Dekoracija
- 100g rendane Menaž čokolade
- Suvo grožđe
Priprema:
1. Kora od keksa: Mleveni keks sipajte u posudu, a na šporetu otopite margarin ili puter na nižoj temperaturi, zatim prelijte mleveni keks i promešajte kašikom. Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće takođe istopite na nižoj temperaturi, dodajte u smesu sa keksom i dobro umešajte. Po dnu kalupa sa obodom po izboru (prečnika oko 22cm) ravnomerno rasporedite koru od keksa kašikom tako da prekrije sve do ivice. Stavite kalup u frižider da se podloga stegne dok pripremate fil.
2. Fil sa Menaž čokoladom: Pomešajte mleko i šećer, dodajte kesicu gustina i stavite posudu na šporet da se smesa zgusne sve vreme mešajući. Dodajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i mešajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a smesa malo zgusne. Nakon toga, sklonite posudu sa šporeta i ostavite fil sa strane da se hladi.
3. Želatin prelijte vodom i ostavite oko 10 minuta da dobro nabubri. Kada prođe predviđeno vreme, želatin izvadite iz vode, dobro ocedite i dodajte u fil. Dovoljno je da želatin umutite žicom ili kašikom u fil dok se sasvim ne rastopi. Dodajte suvo grožđe i još jednom promešajte. Izvadite kalup iz frižidera i prelijte ga čokoladnim filom, a zatim ostavite barem pet sati u frižideru da se dobro stegne pre služenja.
4. Pre nego što budete sekli i poslužili nepečeni čoko kolač, pospite ga rendanom Menaž čokoladom i ukrasite suvim grožđem po ukusu.