Novogodišnji kuglof sa glazurom od čokolade

Sastojci:

  • 150g brašna
  • 150g margarina
  • 6 jaja
  • 100g šećera
  • 80g prah šećera
  • 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Kora 1 limuna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 150g celih oraha
  • 50g mlevenih oraha
  • 1 kašičica kakao praha
  • Prstohvat soli

Glazura

  • 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 50g margarina ili 5 kašika mleka

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C.

2. Margarin rastopite na niskoj temperaturi, sklonite sa ringle, dodajte Menaž čokoladu izlomljenu na komadiće i mešajte dok se ne rastopi. Umesto Menaž čokolade možete koristiti Menaž crne čoko dugmiće.

3. Odvojite belanca od žumanaca i umutite ih u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer sve vreme muteći dok se šećer ne rastopi mešanjem. U odvojenoj posudi umutite žumanca i prah šećer dok ne dobijete penastu smesu, dodajte zatim vanilin šećer, rendanu koricu limuna i rastopljenu Menaž čokoladu sa margarinom iz prvog koraka. Promešajte, pa dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao prah, mlevene orahe i prstohvat soli. Dobro promešajte špatulom.

4. Dodajte belanca u smesu sa žumancima i cele orahe, dobro promešajte špatulom ili varjačom.

5. Smesu za kuglof izlijte u kalup za kuglof podmazan i posut brašnom. Ravnomerno rasporedite smesu i pecite na 170°C oko 50 minuta uz proveru. Nakon što je gotovo, ostavite kuglof da se ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite.

6. Čokoladnu glazuru napravite tako što ćete rastopiti Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa malo mleka ili margarinom, a zatim premazati ili preliti preko novogodišnjeg kuglofa. Ostavite da se stegne pre služenja!

Slični recepti