Kako napraviti i ukrasiti novogodišnje medenjake?

Sastojci:

Keksići

  • 250g mekog brašna, tip 400
  • 1 jaje
  • 125g margarina
  • 100g šećera
  • 4 kašike meda
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • Prstohvat soli

Glazura

  • 1 belance
  • 250g prah šećera
  • 1 kašika limunovog soka

Čokolada glazura (opciono)

Priprema:

1. Testo za novogodišnje medenjake pripremite od brašna, praška za pecivo, šećera, vanilinog.  šećera, cimeta i prstohvata soli. Promešajte varjačom, dodajte med, margarin isečen na kockice i jaje, sjedinite, zatim testo mesite rukama dok ne dobijete glatku smesu. Umotajte u prijanjajuću foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.

2. Brašnom pospite sto ili poslogu na kojoj ćete oklagijom razvući testo i modlicama po želji vaditi novogodišnje medenjake. Poređajte kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C između 10 i 15 minuta ili dok rubovi testa ne porumene, a sami kolači ostanu svetli. Nakon što se medenjaci ispeku, ostavite da ih da se dobro ohlade pre ukrašavanja.

3. Glazura: Belance umutite u ćvrst sneg postepeno dodajući prah šećera i kašiku limunovog soka. Smesu možete podeliti u nekoliko posuda i dodati prehrambene boje po želji. Glazuru plebiscite u poslastičarke kese ili kese za zamrzivač, isecite vrh i ukrasite novogodišnje medenjake po želji. Ostavite ih da se stegnu i osuše pre nego što ih poslužite.

4. Ukoliko želite čokoladnu glazuru, dovoljno je da otopite Menaž čokoladu ili Menaž crne i bele čoko dugmiće sa malo mleka ili ulja, izlijete u kesu i ukrasite medenjake.
Savet: Polako istiskajte glazuru po keksićima, često će biti dovoljno malo smese koju možete razvući čačkalicom. Ukoliko želite da glazurom ukrasite ceo medenjak, počnite od ivica keksa.

Slični recepti