Nugat torta

Sastojci:

Kore (Mera za jednu koru)

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 100ml ulja
  • 300ml mleka

Fil

  • 600ml mleka
  • 120g gustina, nišesta ili skroba
  • 200g šećera
  • 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 100g mlevenih ili blendiranih, pečenih lešnika
  • 100g lešnik napolitanki
  • 250g maslaca
  • 200ml slatke pavlake
  • 300g nugat (tamnog) dela krema

Priprema:

  1. Najpre napravite fil  kako bi se hladio.
  2. Fil: Pomešajte gustin i šećer, nalijte malo hladnog mleka, a ostatak stavite da provri. Izmešajte gustin i šećer sa mlekom, pa zakuvajte u kipuće mleko. Mešajte dok se ne zgusne, sklonite sa vatre, dodajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i mešajte dok se ne otopi. Prekrijte posudu sa filom folijom nakon što se čokolada otopi i ostavite da se ohladi.
  3. Dok se fil hladi, pravite kore. Biće vam potrebne dve kore.
  4. Uključite rernu da se zagreva na 180°C.
  5. Ulupajte penasto belanca, postepeno dodajte šećer i mutite da se dobije čvrstu smesu. Dodajte zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu. Na kraju dodajte prosejano brašno i kakao prah, pa sve sjedinite spatulom.
  6. Obložite okrugli pleh prečnika oko 26cm papirom za pečenje, pa izlijte smesu za koru i stavite da se peče izmedju 20 i 25 minuta, zavisno od rerne.
  7. Postupak ponovite još jednom. Ostaviote kore da se ohlade i vodoravno ih presecite da se dobiju četiri kore.
  8. Ulupajte maslac, ulupajte slatku pavlaku i mikserom razbiti ohlađen fil. Dodajte pola maslaca, pa umutite, dodajte drugu polovinu, pa umutite ponovo. Smesi dodajete slatku pavlaku i mutite, a zatim i nugat krem. Na kraju dodajte lešnik i samlevene napolitanke. Sve promešajte špatulom.
  9. Obruč stavite na tacnu po izboru, pa prvu koru poprskajte delom od 300ml mleka i nanesite trećinu fila. Postupak ponovite dok imate materijala.
  10. Dekorišite po želji i ostavite da se dobro ohladi pre služenja.

Slični recepti