Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Nugat torta
Sastojci:
Kore (Mera za jednu koru)
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 2 kašike kakao praha
- 100ml ulja
- 300ml mleka
Fil
- 600ml mleka
- 120g gustina, nišesta ili skroba
- 200g šećera
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 100g mlevenih ili blendiranih, pečenih lešnika
- 100g lešnik napolitanki
- 250g maslaca
- 200ml slatke pavlake
- 300g nugat (tamnog) dela krema
Priprema:
- Najpre napravite fil kako bi se hladio.
- Fil: Pomešajte gustin i šećer, nalijte malo hladnog mleka, a ostatak stavite da provri. Izmešajte gustin i šećer sa mlekom, pa zakuvajte u kipuće mleko. Mešajte dok se ne zgusne, sklonite sa vatre, dodajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i mešajte dok se ne otopi. Prekrijte posudu sa filom folijom nakon što se čokolada otopi i ostavite da se ohladi.
- Dok se fil hladi, pravite kore. Biće vam potrebne dve kore.
- Uključite rernu da se zagreva na 180°C.
- Ulupajte penasto belanca, postepeno dodajte šećer i mutite da se dobije čvrstu smesu. Dodajte zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu. Na kraju dodajte prosejano brašno i kakao prah, pa sve sjedinite spatulom.
- Obložite okrugli pleh prečnika oko 26cm papirom za pečenje, pa izlijte smesu za koru i stavite da se peče izmedju 20 i 25 minuta, zavisno od rerne.
- Postupak ponovite još jednom. Ostaviote kore da se ohlade i vodoravno ih presecite da se dobiju četiri kore.
- Ulupajte maslac, ulupajte slatku pavlaku i mikserom razbiti ohlađen fil. Dodajte pola maslaca, pa umutite, dodajte drugu polovinu, pa umutite ponovo. Smesi dodajete slatku pavlaku i mutite, a zatim i nugat krem. Na kraju dodajte lešnik i samlevene napolitanke. Sve promešajte špatulom.
- Obruč stavite na tacnu po izboru, pa prvu koru poprskajte delom od 300ml mleka i nanesite trećinu fila. Postupak ponovite dok imate materijala.
- Dekorišite po želji i ostavite da se dobro ohladi pre služenja.