Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Panama rolat
Sastojci:
Kora
- 3 jaja
- 3 belanca
- 5 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašičica ekstrata vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Fil
- 200ml mleka
- 5 kašika šećera
- 3 žumanca
- 2 kašike brašna
- 2 kašike kakao praha
- 180g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 100g margarina
Glazura
- 60ml slatke pavlake
- 80g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
1. Kora: Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa šećerom, zatim dodajte brašno pomešano sa kakao prahom i praškom za pecivo i sve sjedinite. U belanca dodajte prstohvat soli, pa ih umutite mikserom u čvrst sneg. Sneg od belanaca dodajte u prethodnu smesu, pa sve lagano sjedinite varjačom. Smesu izlijte u obložen pleh i pecite 20 minuta na 180°C. Pečenu koru izručite na mokru krpu, pa pomoću krpe uvijte u rolat i ostavite tako da se ohladi.
2. Fil: Žumanca umutite sa brašnom, kakao prahom i 100ml mleka. Ostatak mleka stavite sa šećerom da provri. U provrelo mleko dodajte umućenu smesu i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre pa u vruću smesu dodajte izlomljenu Menaž čokoladu i Mena crne čoko dugmiće i iseckan margarin, mešajte da se čokolada i margarin otope, a sastojci povežu, pa ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru odvijte i premažite ohlađenim filom, pa uvijte u rolat.
3. Glazura: Slatku pavlaku zagrejte na laganoj vatri do vrenja (ne sme da provri), sklonite sa vatre, pa joj dodajte izlomljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i mešajte da se čokolada otopi. Glazurom premažite ceo rolat.