Panama torta sa bademima

Autor:
Menaž

Kategorije:

Sastojci:

Za patišpanj: 

  • 7 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin  šećer
  • 150 g šećera
  • 150 g Menaž čokolade 
  • 150 g mlevenih pečenih  badema
  • 25 g oštrog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo 

Priprema:

  1. Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom. Postepeno dodajte vanilin šećer i običan šećer, muteći dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg, a šećer se potpuno ne otopi.
  2. Smanjite brzinu miksera na najmanju i dodajte jedno po jedno žumance. 
  3. Dodajte otopljenu i prohlađenu Menaž čokoladu. Zatim, umešajte mlevene pečene bademe, brašno i prašak za pecivo, koje ste prethodno sjedinili. Lagano izmešajte smesu žicom kako bi se sve povezalo, ali pazite da smesa ne splasne
  4. Obložite dno kalupa (oko 24cm) pek papirom i sipajte smesu za patišpanj. 
  5. Stavite kalup u zagrejanu rernu na 160°C i pecite 45-50 minuta. Proverite čačkalicom – ako izlazi suva iz sredine, patišpanj Panama torta sa bademima je gotov! 
  6. Za fil, cela jaja razbijte u šerpu i kuvajte na pari, dodajte šećer i mutite mikserom dok ne postane penasto. Kuvajte 10 minuta uz stalno mešanje.
  7.  Kad smesa počne da se zgušnjava, dodajte izlomljenu Menaž čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Kuvajte još 5 minuta.
  8. Prohladite smesu 10-15 minuta, zatim dodajte omekšali maslac i rum, i mutite mikserom dok ne dobijete glatku kremu. Fil za panama tortu je spreman! 
  9. Na poslužavnik stavite prvu koru, premažite polovinom fila, dodajte drugu koru, pa premažite tortu sa svih strana ostatkom fila. Dekorišite Menaž dekoracijom po želji. Ako koristite ganache, kratko ga izmiksajte i dekorišite po želji.

Slični recepti