Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Panama torta sa bademima
Sastojci:
Za patišpanj:
- 7 jaja
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 150 g šećera
- 150 g Menaž čokolade
- 150 g mlevenih pečenih badema
- 25 g oštrog brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
- Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom. Postepeno dodajte vanilin šećer i običan šećer, muteći dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg, a šećer se potpuno ne otopi.
- Smanjite brzinu miksera na najmanju i dodajte jedno po jedno žumance.
- Dodajte otopljenu i prohlađenu Menaž čokoladu. Zatim, umešajte mlevene pečene bademe, brašno i prašak za pecivo, koje ste prethodno sjedinili. Lagano izmešajte smesu žicom kako bi se sve povezalo, ali pazite da smesa ne splasne
- Obložite dno kalupa (oko 24cm) pek papirom i sipajte smesu za patišpanj.
- Stavite kalup u zagrejanu rernu na 160°C i pecite 45-50 minuta. Proverite čačkalicom – ako izlazi suva iz sredine, patišpanj Panama torta sa bademima je gotov!
- Za fil, cela jaja razbijte u šerpu i kuvajte na pari, dodajte šećer i mutite mikserom dok ne postane penasto. Kuvajte 10 minuta uz stalno mešanje.
- Kad smesa počne da se zgušnjava, dodajte izlomljenu Menaž čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Kuvajte još 5 minuta.
- Prohladite smesu 10-15 minuta, zatim dodajte omekšali maslac i rum, i mutite mikserom dok ne dobijete glatku kremu. Fil za panama tortu je spreman!
- Na poslužavnik stavite prvu koru, premažite polovinom fila, dodajte drugu koru, pa premažite tortu sa svih strana ostatkom fila. Dekorišite Menaž dekoracijom po želji. Ako koristite ganache, kratko ga izmiksajte i dekorišite po želji.