Parfe od čokolade, jagoda i pistaća
Sastojci:
Za parfe od čokolade:
- 200 g crne Menaž čokolade
- 300 ml slatke pavlake
- 2 žumanca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Za dekoraciju:
- 100 g jagoda (isečenih na polovine ili četvrtine)
- 2 kašike seckanih pistaća
Priprema:
- Menaž čokoladu iseckaj i otopi na pari ili u mikrotalasnoj (u intervalima od 20 sekundi, uz mešanje). Ohladi 5 minuta.
- U maloj šerpi lagano umuti žumanca sa šećerom i vanilom. Zagrevaj na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok smesa ne postane gušća i blago svetlija (oko 3–4 minuta). Ne dozvoli da provri. Skloni sa vatre.
- Umešaj otopljenu Menaž čokoladu u topla žumanca dok ne dobiješ glatku smesu.
- Slatku pavlaku umuti dok ne dobiješ čvrst, ali ne prečvrst šlag. Pažljivo je umešaj u čokoladnu smesu, u 2–3 navrata, pokretima “od dole ka gore” da ostane penasta.
- Rasporedi parfe od čokolade u staklene činijice ili čaše. Pokrij i ostavi da se hladi u frižideru minimum 2–3 sata (još bolje preko noći).
- Neposredno pre serviranja ukrasi isečenim jagodama i pospi seckanim pistaćima. Parfe od čokolade, jagoda i pistaća je spreman!