Pijana čokoladna torta

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 1 šolja brašna
  • Šolja šećera
  • Kašičica praška za pecivo
  • 80 g kakao praha

Pijana višnja: 

  • 2 šolje višanja (može i zamrznute) 
  • Pola šolje ruma/votke/konjaka
  • Šećer (po ukusu), oko 2-3 velike kašike 

Krem

  • Maslac – 250 g;
  • Kondenzovano mleko – 1 konzerva (obično 400 g)
  • Konjak od višnje – 4-5 velikih kašika.

Glazura

Priprema:

  1. Na samom početku višnju bez koščice pomešajte sa alkoholom u jednoj tegli. Ako je višnja jako kisela, potrebno joj je dodati šećera. 
  2. Zagrejte rernu na 180-200°C. 
  3. Odvojte belanca od žumanaca, pa zatim umutite žumanca sa polovinom šećera dok ne pobele. 
  4. U posebnoj posudi mikserom umutite belanca, postepeno dodavajući preostalu polovinu šećera dok ne dobijete čvrst sneg.
  5. U drugoj posudi prosejte brašno i pomešajte ga sa kakao prahom i praškom za pecivo.
  6. Dodajte polovinu snega belanaca u žumanca i lagano promešajte, pa postepeno dodajte smesu suvih sastojaka, neprestano mešajući.
  7. Dodajte preostali sneg belanaca i nežno promešajte odozgo prema dole dok ne dobijete homogenu smesu.
  8. Pripremite duboki kalup, obložite ga papirom za pečenje i namažite puterom.
  9. Ulijte smesu u kalup i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180-200°C oko 30-40 minuta, dok kolač ne porumeni i dok zabodena čačkalica ne izađe suva.

Krem

  1. Mikserom umutite puter sobne temperature
  2. U posebnoj posudi pomešajte kondenzovano mleko i konjak, u kojem smo natopili višnju (sada ima slatkast ukus višnje);
  3. Mutite puter laganom brzinom, postepeno dodajući mješavinu kondenzovanog mlijeka i konjaka. Još jednom sve dobro izmešati.

Aranžman za Pijanu Tortu

  1. Isecite tanak “poklopac” sa vrha biskvita.
  2. Izvadite sredinu biskvita, ostavljajući oko 1,5-2 cm debljine stranica.
  3. Navlažite unutrašnjost biskvita konjakom u kom se natapala višnja.
  4. Izdrobljenu sredinu kolača pomešamo sa kremom i višnjama.
  5. Napunite “korpicu” dobijenom smesom i zatvorite je “poklopcem”.
  6. Stavite tortu u frižider.

Glazura

Zagrejte pavlaku za kuvanje (ali ne do ključanja) i ubacite čokoladu. Kada se čokolada otopi, žicom dobro izmešajte dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru. Ostavite da se prohladi da biste dobili adekvatnu konzistenciju pa prelijte preko Pijane torte.

Slični recepti