Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Pita sa jabukama i bademima i čoko prelivom
Sastojci:
Kora
- 200g mekog brašna
- 200g putera
- 4 jaja
- 170g šećera
- 120g celih badema ili listića badema
- Kašičica cimeta
- Kašičica praška za pecivo
Nadev
- 250g jabuka
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika ruma
Glazura
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- Nekoliko kašika mleka ili ulja
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C.
2. Jabuke operite, oljuštite i izrežite na četvrtine ili kockice. Pomešajte sa limunovim sokom i rumom i ostavite sa strane.
3. U većoj posudi umutite mikserom omekšali puter, jaja i šećer na srednjoj brzini. Dodajte kašičicu cimeta za lepši ukus. Bademe isecite na sitne komade ili listiće, dodajte u smesu za testo i umešajte varjačom. Dodajte brašno i prašak za pecivo i kratko ih umešajte mikserom u smesu na najnižoj brzini.
4. U testo umešajte jabuke koje su prethodno stajale u limunovom soku i rumu i ravnomerno rasporedite po plehu obloženom papirom za pečenje. Pospite listićima badema sa malo prezli po površini. Pecite na 180°C između 30 minuta i 35 minuta.
5. Nakon što se pita sa jabukama i bademima ispeče, izvadite iz rerne i ostavite je u plehu da se ohladi. Za to vreme možete da pripremite čokoladu glazuru. Rastopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa malo mleka ili ulja i sačekajte da se kratko prohladi, zatim prelijte preko pite kako želite.
Ukoliko volite i belu čokoladu, rastopite Menaž bele čoko dugmiće sa malo ulja ili mleka i prelijte preko pite.