Pita sa jabukama i bademima i čoko prelivom

Sastojci:

Kora

  • 200g mekog brašna
  • 200g putera
  • 4 jaja
  • 170g šećera
  • 120g celih badema ili listića badema
  • Kašičica cimeta
  • Kašičica praška za pecivo

Nadev

  • 250g jabuka
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika ruma

Glazura

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C.

2. Jabuke operite, oljuštite i izrežite na četvrtine ili kockice. Pomešajte sa limunovim sokom i rumom i ostavite sa strane.

3. U većoj posudi umutite mikserom omekšali puter, jaja i šećer na srednjoj brzini. Dodajte kašičicu cimeta za lepši ukus. Bademe isecite na sitne komade ili listiće, dodajte u smesu za testo i umešajte varjačom. Dodajte brašno i prašak za pecivo i kratko ih umešajte mikserom u smesu na najnižoj brzini. 

4. U testo umešajte jabuke koje su prethodno stajale u limunovom soku i rumu i ravnomerno rasporedite po plehu obloženom papirom za pečenje. Pospite listićima badema sa malo prezli po površini. Pecite na 180°C između 30 minuta i 35 minuta.

5. Nakon što se pita sa jabukama i bademima ispeče, izvadite iz rerne i ostavite je u plehu da se ohladi. Za to vreme možete da pripremite čokoladu glazuru. Rastopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa malo mleka ili ulja i sačekajte da se kratko prohladi, zatim prelijte preko pite kako želite. 

Ukoliko volite i belu čokoladu, rastopite Menaž bele čoko dugmiće sa malo ulja ili mleka i prelijte preko pite.

Slični recepti