Posna Lenja Torta

Sastojci:

  • 350g brašna
  • 250g šećera
  • 100ml ulja
  • 350ml vode
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100g pečenih lešnika
  • 2 kašike soka od pomorandže
  • Prstohvat soli

Čokoladna glazura

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C, a papirom za pečenje obložite pravougaouni pleh.

2. U velikoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i lešnike koje ste prethodno samleli u blenderu ili usitnili oklagijom. U odvojenoj posudi pomešajte šećer, vanilin šećer, ulje, vodu i dve kašike soka od ceđene pomorandže.

3. Suve sastojke postepeno dodajte u činiju sa tečnim sastojcima neprekideno mešajući sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Testo oizlijte u pravougaoni kalup i pecite oko 35 minuta. 

4. Nakon što se testo ispeče, izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se ohladi pre nego što izvadite iz kalupa. Čokoladnu glazuru pripremite tek kada se kolač ohladi.

5. Čokoladna glazura: U dubljoj posudi za mešanje sipajte vodu, kakao prah, šećer i vanilin šećer, stavite na ringlu i na nižoj temperaturi kuvajte dok se svi sastojci ne otope i ne sjedine. U odvojenu posudu izlomite Menaž čokoladu ili sipajte Menaž crne čoko dugmiće. Prelivom sa ringle prelijte čokoladu i mešajte sve dok se ne rastopi. 

6. Ostavite i glazuru da se kratko prohladi pre nego što prelijete tortu. Pre služenja ostavite da se sve dobro ohladi.

Slični recepti