Praline sa Menaž čokoladom

Autor:
Suzana Obradović

Kategorije:

Sastojci:

Još:

  • Klup za praline

Priprema:

1. Skuvajte karamelu. U dublju šerpicu staviti 70g šećera i sačejate da se rastopi na tihoj vatri. Nemojte mešati šećer, pazite da ne zagori. Sklonite sa šporeta, pa dodajte 10g maslaca i promešajte. Vratite na vatru i dodajte 70ml zagrejane pavlake za kuvanje. Nemojte dodavati hladnu pavlaku, jer ce vas u kontaktu sa vrelim šećerom isprskati. Dodajte prstohvat soli i kuvajte oko 5 do 6 minuta, a možete i duže ako volite gušću karamelu. Gotovu karamelu sipajte u keramičku posudu da se brže ohladi.

2. Skuvati ganaž. Preostale sastojke – 80ml pavlake za kuvanje, 60g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića i 5g maslaca zagrejte na šporetu do ključanja. Skinite sa vatre i sipajte u drugu keramičku posudu da bi se brže ohladila.

3. Kalup za praline premažite otopljenom Menaž čokoladom ili Menaž crnim čoko dugmićima i stavite nekoliko minuta u frižider da se stegne. Ponovite postupak, ako prvi put niste dobro prekrili ivice.

4. Kada se Menaž čokolada stegne, sipajte ohlađenu karamelu. U kesi izmrvite kikiriki i stavite ga preko karamele. Na kraju stavite ohlađen ganaž i prelijte Menaž čokoladom. Stavite u frizider da se ohladi. Nakon toga ih možete izvaditi iz kalupa i jesti, a možete ih ostaviti duže u frižideru, ukoliko želite da punjenje bude tvrđe.

5. Umesto Menaž čokolade možete da korisitite i Menaž crne čoko dugmiće.

Slični recepti