Prolećna mramorna torta sa jagodama

Sastojci:

  • 200g Menaž čokolade
  • 150g putera
  • 150g šećera
  • 4 jaja
  • 100g brašna
  • 1 kašika kakao praha
  • prstohvat soli

Za crni fil: 

  • 130 g šećera
  • 45 g brašna
  • 20 g kako praha
  • 500 ml mleka
  • 15 g putera
  • 2 ml ekstrakta vanile

Za beli fil: 

  • 130 g šećera
  • 45 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 15 g putera
  • 2 ml ekstrakta vanile

Za dekoraciju:

  • Šlag i jagode (po ukusu)

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite i pospite sa malo brašna okrugli kalup za tortu.
  2. Otopite čokoladu i puter na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, pa ostavite da se malo ohladi.
  3. U drugoj posudi, umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetlija i penasta masa.
  4. Postepeno dodajte otopljenu čokoladu i puter u smesu sa jajima, neprestano mešajući.
  5. Dodajte brašno, kakao prah i prstohvat soli u smesu i lagano promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  6. Sipajte smesu u pripremljeni kalup i poravnajte je.
  7. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, ili dok kora ne postane čvrsta na dodir, a štapić za zube koji ubodete u sredinu izađe čist.
  8. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što je izvadite iz kalupa i koristite za tortu.

Priprema fila: 

  1. Ugrejte mleko sa gustinom, ekstraktom vanile, i šećerom, dok ne dobijete glatku smesu na laganoj vatri. 
  2. Za beli fil, koristite isti postupak bez dodavanja kakao praha.
  3. U kalup, na čokoladnu koru izlivajte redom filove, stvarajući šarene krugove. Ohladite u frižideru oko sat vremena. 
  4. Ukrasite šlagom i jagodama po želji. 
  5. Poslužite mramornu tortu od jagoda vašim najmilijima.

Slični recepti