Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Prolećna mramorna torta sa jagodama
Sastojci:
- 200g Menaž čokolade
- 150g putera
- 150g šećera
- 4 jaja
- 100g brašna
- 1 kašika kakao praha
- prstohvat soli
Za crni fil:
- 130 g šećera
- 45 g brašna
- 20 g kako praha
- 500 ml mleka
- 15 g putera
- 2 ml ekstrakta vanile
Za beli fil:
- 130 g šećera
- 45 g brašna
- 500 ml mleka
- 15 g putera
- 2 ml ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
- Šlag i jagode (po ukusu)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite i pospite sa malo brašna okrugli kalup za tortu.
- Otopite čokoladu i puter na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, pa ostavite da se malo ohladi.
- U drugoj posudi, umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetlija i penasta masa.
- Postepeno dodajte otopljenu čokoladu i puter u smesu sa jajima, neprestano mešajući.
- Dodajte brašno, kakao prah i prstohvat soli u smesu i lagano promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Sipajte smesu u pripremljeni kalup i poravnajte je.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, ili dok kora ne postane čvrsta na dodir, a štapić za zube koji ubodete u sredinu izađe čist.
- Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što je izvadite iz kalupa i koristite za tortu.
Priprema fila:
- Ugrejte mleko sa gustinom, ekstraktom vanile, i šećerom, dok ne dobijete glatku smesu na laganoj vatri.
- Za beli fil, koristite isti postupak bez dodavanja kakao praha.
- U kalup, na čokoladnu koru izlivajte redom filove, stvarajući šarene krugove. Ohladite u frižideru oko sat vremena.
- Ukrasite šlagom i jagodama po želji.
- Poslužite mramornu tortu od jagoda vašim najmilijima.