Raw kolač sa malinom i ružom

Sastojci:

Kora

  • 150g badema
  • 80g urmi bez koštica
  • 2 kašika kokosovog ulja
  • 2 kašike kakao praha
  • 3 kašičice cimeta
  • 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • Kašičica ekstrakta vanile

Fil

  • 200g indijskih oraha
  • 80g kokosovog ulja
  • 100g agava sirupa ili meda
  • 150g malina
  • 1 kašičica ružine vode
  • 100ml – 150ml kokosovog mleka

Dekoracija

  • Sveže maline
  • Sveže borovnice
  • Osušene latice ruže

Priprema:

1. Urme i indijski orah potpite u vodu i ostavite da odstoji barem 10 minuta, a urme otkoštite. 

Kora: U blenderu sameljite bademe tako da dobijete sitne komade. Dodajte otkoštene urme prethodno potopljene u vodu i rastopljeno kokosovo ulje i ponovo uključite blender kako biste dobili kompaktnu smesu koja se ne lepi među prstima.

2. U blender dodajte kakao prah, cimet, rastopljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i kašičicu ekstrakta vanile. Dobijenu smesu za koru ostavite u frižider da se steže dok pripremate fil.

3. Fil: Indijski orah ocedite i operite. Sameljite u blenderu zajedno sa kokosovim mlekom, rastopljenim kokosovim uljem, agavinim sirupom ili medom, ružinom vodicom i malinama dok ne dobijete glatku smesu.

4. Smesu za koru izvadite iz frižidera i jednu polovinu utisnite u okrugli kalup za torte i kolače. Fil ravnomerno nanesite i razmažite špatulom, dodajte preostalu smesu za koru i vratite u frižider da se stegne najmanje četiri sata ili najbolje preko noći.

5. Pre služenja ukrasite vrh torte sveže borovnicama, malinama i osušenim laticama ruže.

6. Ružina vodica: U veću šerpu stavite 100g ružinih latica i prelijte hladnom vodom ili destilovanom vodom tek toliko da ih prekrije. Poklopite poklopcem od šerpe i stavite da se zagreje na jačoj temperaturi toliko da latice izgube boju. Kuvanje traje oko 30 minuta, nakon toga skinite sa šporeta i pustite da se ohladi. Procedite, latice iscedite rukama i čuvajte vodicu u frižideru.

Slični recepti