Reforma torta

Autor:
Anita Stojanović

Kategorije:

Sastojci:

Kore (Mera za jednu koru)

  • 4 belanca
  • 5 kašika šećera
  • 100g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna

Fil

Dekoracija

  • 200g Menaž čokolade
  • 200ml slatke pavlake
  • Čokolada za modelovanje
  • na 100g Menaž čokolade ide jedna kašika meda

Priprema:

1. Kore: Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte brašno i orahe i ručno umešajte. Razlijte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C. Ispecite četiri ovakve korice.

2. Fil: Umutite žumanca sa šećerom i skuvajte ih na pari. Pred kraj kuvanja dodajte Menaž čokolade i mešati dok se ne rastopi. Ostavite da se fil potpuno ohladi. U odvojenoj posudi posebno umutite maslac sa prah šećerpm, pa sjedinite sa ohlađenim filom.

3. Filujte tortu po redu kora, pa fil dok imate materijala.

4. Dekoracija: Pripremite najpre ganaš krem.

5. Ganaž: Zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja (ne dozvolite da provri), pa prelijte čokoladu i mešajte dok se istopi. Ostavite da se potpuno ohladi i stegne. Ovim premažite nafilovanu tortu, vodeći računa da ivice budu oštre. To je u stvari podloga za finalnu dekoraciju.

6. Čokolada za modelovanje: Otopite čokoladu, dodajte med i promešajte dok se sve ne rastopi. Počeće da se zgušnjava. Toplu smesu prebacite na papir za pečenje i prekrijte odozgo. Ostavite da se ohladi. Masu umesite kao testo. Što duže mesite biće bolja. Na 100g čokolade ide 1 kašika meda, količinu mase odredite sami. Masa je elastična i slična je fondanu. Može da se boji zlatnom bojom.

Slični recepti