Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Saher torta
Sastojci:
- 110g šećera
- 110g prah šećera
- ekstrakt vanile
- 6 jaja
- 130g Menaž čokolade
- 140g brašna
- 200g marmelade od višanja
Glazura
- 75ml slatke pavlake
- 20g maslaca
- 100g Menaž crnih čoko dugmića
- 50g šećera
- 50ml vode
- 1 kašika šlaga
- slatka pavlaka
Priprema:
- Penasto umutite omekšali maslac, prah šećer i ekstrakt vanile. Postepeno dodajte jedno po jedno žumance i mutite mikserom dok se sastojci ne sjedine. Istopite Menaž čokoladu na pari i pomešajte sa smesom od žumanaca. Čvrsto umutite belanca sa šećerom, pa im dodajte brašno. Smesu sa belancima lagano dodajte smesi sa žumancima. Izlijte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite smesu 55-60 minuta na 160°C. Kada se smesa ispeče, ostavite je da se ohladi, pa je izvadite iz pleha i presecite na pola. Zagrejte marmeladu, premažite obe polovine torte i ostavite da se rshlade.
- Skuvajte slatku pavlaku sa maslacem. Kada se maslac istopi, sklonite smesu sa vatre i dodajte joj Menaž crne čoko dugmiće. Lagano mešajte dok se čokolada ne istopi.
- Kuvajte šećer i vodu dok se šećer ne istopi, pa dodajte šlag. Smesu sa šećerom zatim dodajte prethodnoj smesi sa čokoladom i osavite da se malo rashladi. Kada se smesa malo rashladi, izlijte je preko torte i premažite tortu sa što manje poteza da bi glazura ostala glatka.
- Tortu ostavite da se ohladi u frižideru dok se čokolada ne stegne.