Saher torta

Sastojci:

  • 110g šećera
  • 110g prah šećera
  • ekstrakt vanile
  • 6 jaja
  • 130g Menaž čokolade
  • 140g brašna
  • 200g marmelade od višanja

Glazura

 

Priprema:

  1. Penasto umutite omekšali maslac, prah šećer i ekstrakt vanile. Postepeno dodajte jedno po jedno žumance i mutite mikserom dok se sastojci ne sjedine. Istopite Menaž čokoladu na pari i pomešajte sa smesom od žumanaca. Čvrsto umutite belanca sa šećerom, pa im dodajte brašno. Smesu sa belancima lagano dodajte smesi sa žumancima. Izlijte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite smesu 55-60 minuta na 160°C. Kada se smesa ispeče, ostavite je da se ohladi, pa je izvadite iz pleha i presecite na pola. Zagrejte marmeladu, premažite obe polovine torte i ostavite da se rshlade.
  2. Skuvajte slatku pavlaku sa maslacem. Kada se maslac istopi, sklonite smesu sa vatre i dodajte joj Menaž crne čoko dugmiće. Lagano mešajte dok se čokolada ne istopi.
  3. Kuvajte šećer i vodu dok se šećer ne istopi, pa dodajte šlag. Smesu sa šećerom zatim dodajte prethodnoj smesi sa čokoladom i osavite da se malo rashladi. Kada se smesa malo rashladi, izlijte je preko torte i premažite tortu sa što manje poteza da bi glazura ostala glatka.
  4. Tortu ostavite da se ohladi u frižideru dok se čokolada ne stegne.

Slični recepti