Šamponeze torta

Sastojci:

Za kore

  • 9 belanaca
  • 180g šećera
  • 2 kašike prezle
  • 1 kašika oštrog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200g mlevenih pečenih lešnika

Za fil

Macarons

Ganaš krem

Za dekoraciju

  • Macarons po ukusu (domaći ili kupljeni)
  • Čokoladni keks po izboru
  • Ganaš krem
  • Komadići čokolade lešnika

Priprema:

1. Kore: Pomešajte u jednoj posudi sve suve sastojke: prezle, brašno, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike, a zatim smesu podelite na tri jednaka dela u tri posudice.

2. Prva kora se peče na sledeći način: Uzeti tri jaja i razdvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje 60g šećera, pa mutite dok se sav šećer ne otopi. Zatim dodajte mešavinu suvih sastojaka iz prve posudice i špatulom lagano sjedinite. Na dno kalupa prečnika 24cm stavite papir za pečenje, sipajte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C, oko 15 minuta dok kora ne porumeni. Ponovite postupak još dva puta tako da se dobiju ukupno tri kore.

3. Fil: U posudu sa 9 žumanaca koja su ostala dodajte još tri žumanca da bi bilo više fila. Dodajte šećer, pa mikserom penasto umutiti. U odgovarajući lonac sipate proključalu vodu, pa stavite da se fil kuva na pari, sve vreme mešajući. Kuvajte oko 10 do 15 minuta, pa kad fil bude gust, dodajte Menaž čokoladu. Kuvajte još oko 5 minuta dok se Menaž čokolada potpuno ne istopi, a fil postane fin i gust. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U prohlađen, mlak fil dodajte puter sobne temperature, pa sjedinite.

4. Macarons: Razdvojite belanca od žumanaca i ostaviti da odstoje poklopljena u frižideru preko noći. Izvadite ih pre pripreme nekoliko sati kako bi dostigli sobnu temperaturu. Mleveni Štark Avala i Štark Petit Beurre keks pomešajte sa malo prah šećerau, pa ga usitnite mlinom za kafu ili blenderom. Belancima dodajte prstohvat soli i mutite ih dok ne dobijete tzv. “meke” vrhove kad podignete žice miksera. Dodajte šećer i mutite dok se ne rastopi. U umućen sneg dodati ½ smese keksa i šećera, pa špatulom promešajte da se sjedini. Postepeno dodajte i preostalu polovinu. 

5. Masa je gotova kad pada u mlazu sa podignute špatule i stapa se sa ostatkom smese.

Poslastičarskom vrećom sa okruglim nastavkom istiskujte hrpice na iscrtani papir za pečenje postavlje na pleh, pazeći da se ostavi dovoljan razmak između njih. Udarite pleh o sto nekoliko puta kako biste izbacili vazduh i kako ne bi pucali tokom pečenja. Posle 30 minuta proverite prstom da li ste stvorila “pokorica” i ako se ne lepe za prst, stavite ih u rernu na 150°C. Posle dva minuta otvorite vrata rerne na kratko da izađe višak pare. Oko 7. i 8. minuta trebalo bi da se formira prsten, a posle 12. minuta proverite da li “kapice šetaju” tj. da li se pomeraju levo desno, pa ako ne, izvadite pleh iz rerne. Kada se potpuno ohlade, odvojite ih od papira i filujte ganaš kremom.

6. Ganaš krem: Rastopite Menaž čokoladu u slatkoj pavlaci, koju ste prethodno zagrejali (ne sme da provri). Zatim je malo prohladite i filujte macarons.

7. Filovanje torte: Na tacnu staviti prvu koru. Fil podeliti na 3 dela od kojih jedan ostaviti malo veći. Namazati prvu koru filom, poravnati, staviti drugu koru, ponovo naneti fil i poklopite trećom korom. Onim najvećim delom fila premazati tortu odozgo i okolo. Tortu sam dekorisala crnim ganaš kremom, macaronsima, keksom po izboru i komadićima čokolade i lešnika. Tortu ohladiti u frižideru najmanje par sati da se stegne.

Slični recepti