Šarlota sa Štark Piškotama

Sastojci:

Sirup za natapanje Štark Piškota

  • 150g vode
  • 1 limeta
  • 75g šećera

Mus od Menaž belih čoko dugmića

  • 379g Menaž belih čoko dugmića
  • 7.7g želatina
  • 192g mleka
  • 385g slatke pavlake 35% mm

Priprema:

1. Sirup za natapanje: U manjoj šerpi zagrejte vodu sa šećerom i rendanom koricom limete. Mešajte dok se sav šećer ne rastopi. Ostavite sa strane da se dobro ohladi. 

2. Mus od Menaž belih čoko dugmića: Natope želatin u velikoj količini vode i ostave da procveta. Odmerite Menaž bele čoko dugmiće u činiju zgodnu za mućenje, može da bude malo dublja. Zagrejte mleko do ključanja, ubacite želatin u mleko i mešajte dok se ne istopi. 

Odmah sipajte otprilike ⅓ mleka preko Menaž belih čoko dugmića i mešajte špatulom dok ne se ne dobije sjajna elastična smesa koja počinje da liči na emulziju. Polako dodajte ostatak mleka i mešajte špatulom. Štapnim mikserom dovršite ceo proces, tako da dobijete sjajnu smesu bez grumuljica koja se ne razdvaja. Kada se smesa ohladi, dodajte mekano umućenu slatku pavlaku. 

3. Torta: Kalup prečnika oko 23cm obložite papirom za pečenje na dnu i na zidu. Svaku Štark Piškotu umočite u sirup  sa jedne strane da dobro upije. Stavite Piškotu uz zid kalupa onom stranom koja nije natopljena i tako poređajte ceo krug. Na isti nacin poređajtei jedan sloj Piškota na dnu – strana koje je natopljena okrenuta je na gore, ka filu. 

Sipajte trećinu musa od Menaž belih čoko dugmića. Stavite na površinu musa jedan sloj malina. Preko toga sipajte preostalu količinu musa. Stavite u frižider da se stegne barem 4 sata ili preko noći. Tek kad je stegnuta, na vrhu poređajte jedan sloj malina i narendajte koricu limete. 

4. Posluženje: Kad se torta dobro stegla, izvadite je iz kalupa. Prvo ogulite papir okolo, a ako je dobro stegnuta, možete da stavite i ukrasnu mašnu.

Slični recepti