Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Sočni čokoladni kuglof
Sastojci:
Kora
- 4 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja brašna
- 1/2 šolje ulja
- 3 kašike kisele pavlake
- Kora jednog limuna
- 2 kašike kakao praha
- 50g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Glazura
- 50g maslaca
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
- Umutite belanca sa šećerom, dodajte žumanca, ulje, koru limuna i kiselu pavlaku. Sve dobro umutite mikserom i dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivom.
- Sve sastojke dobro umešajte, podelite na dva dela i u jedan deo dodajte kakao prah, kao i rastopljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće a drugi treba da ostane žut.
- Pripremite kalup za kuglof tako što ćete ga premazati maslacem ili tankim slojem ulja i posuti malo brašna. Smese sipajte naizmeničo kako biste dobili zanimljivu šaru kada se kolač ispeče. Izlijte u kalup najpre crni deo testa. Posle toga sipajte žutu smesu i na kraju dodajte iseckanu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće.
- Pecite kuglof na 180°C oko 30 minuta. Kada se ohlad, dodajte istopljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa malo maslaca, sipajte ponovo u kalup i rasporedite čokoladu po kalupu, onda pečeni kolač stavite tako na hlađenje sat do dva sata.