Srneća Leđa

Sastojci:

  • 200g prah šećera
  • 140g margarina
  • 4 jaja
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 100g mlevenih oraha
  • 50g mlevenih badema
  • Polovina kesice praška za pecivo
  • 3 supene kašike prezli
  • 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • Marmelada po ukusu

Čokoladna glazura

  • 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 100ml ulja

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za srneća leđa ili neki sličan njemu.

2. Žumance odvojite od belanaca, dodajte maslac, prah šećer i vanilin šećer i penasto umutite mikserom. Smesi dodajte mlevene orahe, mlevene bademe, prašak za pecivo i prezle. Promešajte tako da se svi sastojci sjedine. 

3. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite mikserom u čvrst sneg. Zatim postepeno umešajte varjačom u smesu sa žumancima dok ne dobijete ujednačenu smesu. Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće istopite na pari i umešajte u smesu za pečenje.

4. Kalup podmažite maslacem i pospite tankim slojem prezli, a višak istresite. Izlijte smesu za Srneća leđa u kalup, ravnomerno rasporedite i pecite oko 35 minuta.

5. Pečeni kolač izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, a zatim ga prebacite na papir za pečenje i premažite tankim slojem marmalade po izboru. 

6. Na pari istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa uljem, zatim prelijte preko kolača. Ostavite da se dobro stegne pre služenja.

Slični recepti