Starinski recept za Boem tortu

Sastojci:

Kore

  • 12 belanaca 
  • 250g šećera
  • 300g mlevenih lešnika (Pečenih)
  • 15g kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo (Opciono)

Čokoladni fil

Žuti fil

  • 6 žumanca
  • 150g šećera
  • 500ml mleka
  • 4 kašike brašna
  • 150g margarina
  • 2 kesice vanilinog šećera

Čokoladna glazura

Priprema:

1. Kore: Belanca i šećer umutite penasto, dodajte mlevene lešnike, brašno, prašak za pecivo i kakao prah. Sve sastojke dobro sjedinite, sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta na 180°C.

2. Čokoladni fil: Umutite žumanca sa šećerom i kuvajte nekoliko minuta na pari (posudu sa žumacima stavite preko posude u kojoj vri voda). Dodajte Menaž čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite sa šporeta i ostavite sa strane da se hladi. U ohlađeni fil dodajte penasto umućeni margarin i sjedinite mikserom.

3. Žuti fil: Žumanca penasto umutite, dodajte brašno i 250ml mleka sve vreme muteći. 

U odvojenu posudu sipajte ostatak mleka, dodajte šećer i vanilin šećer i stavite da prokuva na tihoj vatri. Nakon što provri, umešajte smesu od žumanaca i kuvajte na tihoj vatri dok se fil ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, a zatim dodajte penasto umućeni margarin.

4. Redosled filovanja: Kore isecite na dva ili tri dela. Prvu koru premažite trećinom čokoladnog fila, zatim i polovinom žutog fila. Dodajte drugu koru, premažite drugom trećinom čokoladnog fila i polovinom žutog fila. Na kraju dodajte treću koru i premažite je ostatkom čokoladnog fila. Odložite Boem tortu u frižider da se ohladi i stegne na nekoliko sati, a zatim dovršite glazuru.
5. Glazura: Slatku pavlaku kratko zagrejte na šporetu, skinite sa šporeta i dodajte Menaž čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.

Slični recepti