Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Sunđer torta sa puter kremom
Sastojci:
Kore
- 4 jaja
- 120g šećera
- 100g brašna
- 50g maslaca ili putera
- Prstohvat soli
- 20g kakao praha
- Kašičica praška za pecivo
- 40g gustina ili kukuruznog skroba
Puter krem
- 250g putera
- 200g neutralnog krem sira
- 50g prah šećera
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
…i još:
- 250g džema ili marmelade po želji
- Menaž dekoracija
Priprema:
1. Okrugi kalup za torte prečnika 24cm premažite puterom po dnu i ivicama, a dno obložite i papirom za pečenje.
2. Uključite rernu da se greje na 180°C. Ukoliko imate ventilatorsku pećnicu, uključite na 160°C.
2. Kore: Belanca odvojite od žumanaca i umutite ih sa malo soli najnižom brzinom na mikseru. Postepeno dodajte šećer sve vreme muteći dok ne dobijete svetlu smesu, ne treba da bude čvrsta. Dodajte i žumanca, pa mutite mikserom dok se svi sastojci ne sjedine.
3. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, gustin ili kukuruzni skrob, kakao prah i prašak za pecio, a zatim pažljivo dodajte i umešajte u smesu sa jajima. Na kraju, dodajte rastopljeni puter i još jednom umutite.
4. Smesu za kore izlijte u pleh i pecite na donjoj polovini zagrejane rerne između 20 minuta o 25 minuta. Kada se ispeče, pažljivo skinite obruč kalupa i ostavite koru da se ohladi.
5. Puter krem: Puter i prah šećer mikserom umutite do penaste smese. Dodajte krem sir i kratko promešajte mikserom. Dodajte i rastopljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i umutite mikserom da se svi sastojci sjedine.
6. Ispečenu koru isecite dva puta horizontalno tako da dobijete tri manje kore. Na postolje po izboru stavite prvu koru i premažite tankim slojem džema ili marmelade, zatim dodajte nekoliko kašika krem putera. Isti postupak ponovite sa preostalim korama tako da poslednji sloj bude puter krem.
7. Pospite Menaž dekoracijom i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se stegne, idealno preko noći.