Sunđer torta sa puter kremom

Sastojci:

Kore

  • 4 jaja
  • 120g šećera
  • 100g brašna
  • 50g maslaca ili putera
  • Prstohvat soli
  • 20g kakao praha
  • Kašičica praška za pecivo
  • 40g gustina ili kukuruznog skroba

Puter krem

…i još:

Priprema:

1. Okrugi kalup za torte prečnika 24cm premažite puterom po dnu i ivicama, a dno obložite i papirom za pečenje.

2. Uključite rernu da se greje na 180°C. Ukoliko imate ventilatorsku pećnicu, uključite na 160°C.

2. Kore: Belanca odvojite od žumanaca i umutite ih sa malo soli najnižom brzinom na mikseru. Postepeno dodajte šećer sve vreme muteći dok ne dobijete svetlu smesu, ne treba da bude čvrsta. Dodajte i žumanca, pa mutite mikserom dok se svi sastojci ne sjedine.

3. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, gustin ili kukuruzni skrob, kakao prah i prašak za pecio, a zatim pažljivo dodajte i umešajte u smesu sa jajima. Na kraju, dodajte rastopljeni puter i još jednom umutite.

4. Smesu za kore izlijte u pleh i pecite na donjoj polovini zagrejane rerne između 20 minuta o 25 minuta. Kada se ispeče, pažljivo skinite obruč kalupa i ostavite koru da se ohladi.

5. Puter krem: Puter i prah šećer mikserom umutite do penaste smese. Dodajte krem sir i kratko promešajte mikserom. Dodajte i rastopljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i umutite mikserom da se svi sastojci sjedine.

6. Ispečenu koru isecite dva puta horizontalno tako da dobijete tri manje kore. Na postolje po izboru stavite prvu koru i premažite tankim slojem džema ili marmelade, zatim dodajte nekoliko kašika krem putera. Isti postupak ponovite sa preostalim korama tako da poslednji sloj bude puter krem.

7. Pospite Menaž dekoracijom i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se stegne, idealno preko noći.

Slični recepti