Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Švedska čokoladna torta sa bademom (Ikea torta)
Sastojci:
Za kore:
- 200g mlevenih badema
- Prstohvat soli
- 5 belanaca
- 100g šećera
Za fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 3 vanilin šećera
- 5 žumanaca
- 100 g šećera
- 150 g putera
Čokoladni preliv:
- 200 g Menaž čokolade
- 200ml slatke pavlake
Priprema:
Kora:
- Umutiti belanca sa malo soli, a kada se zapene postepeno dodavati i šećer.
- Kada se dobije gusti sneg, dodati mlevene bademe i pažljivo ih umešati špatulom.
- Dobijenu smesnu podeliti na dva dela i sipati u dva kalupa prečnika 20 cm (ili u jedan pa zatim dobijenu koru podeliti na dva jednaka dela).
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 20 minuta.
Fil:
- U šerpu staviti šećer, vanilin šećer i slatku pavlaku, pa zagrejati na srednje jakoj vatri. Pazite, jer ne sme da proključa!
- Kada se pavlaka zagreje, skinite je sa vatre i dodajte prethodno umućena žumanca. Kratko ih izmešati žicom.
- Vratiti smesu na ringlu i kuvati još nekoliko minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.
- Kada se zgusne, prekriti je prozirnom folijom i pustiti da se ohladi.
- Umutiti penasto puter, pa polako dodavati po kašiku ohlađenog fila dok ne dobijete glatku i penastu smesu.
Ganaš:
- Iseckajte čokoladu na sitne komadiće kako bi se lakše rastopila.
- Ugrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, ali nemojte da dopustite da proključa.
- Prelijte toplu slatku pavlaku preko iseckane Menaž čokolade.
- Ostavite da odstoji minut-dva, a zatim mešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.
Sastavljanje:
Filovati kore sa pripremljenim filom. Zatim tortu preliti čokoladnim ganašom od Menaž čokolade, i po žečji ukrasiti mlevenim bademima.