Švedska čokoladna torta sa bademom (Ikea torta)

Sastojci:

Za kore:

  • 200g mlevenih badema

  • Prstohvat soli

  • 5 belanaca 
  • 100g šećera


 

Za fil:

  • 200 ml slatke pavlake 
  • 3 vanilin šećera
  • 5 žumanaca 
  • 100 g šećera

  • 150 g putera

 

Čokoladni preliv: 

  • 200 g Menaž čokolade 
  • 200ml slatke pavlake 

Priprema:

Kora:

  1. Umutiti belanca sa malo soli, a kada se zapene postepeno dodavati i šećer.
  2. Kada se dobije gusti sneg, dodati mlevene bademe i pažljivo ih umešati špatulom.
  3. Dobijenu smesnu podeliti na dva dela i sipati u dva kalupa prečnika 20 cm (ili u jedan pa zatim dobijenu koru podeliti na dva jednaka dela). 
  4. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 20 minuta.

Fil:

  1. U šerpu staviti šećer, vanilin šećer i slatku pavlaku, pa zagrejati na srednje jakoj vatri. Pazite, jer ne sme da proključa! 
  2. Kada se pavlaka zagreje, skinite je sa vatre i dodajte prethodno umućena žumanca. Kratko ih izmešati žicom.
  3. Vratiti smesu na ringlu i kuvati još nekoliko minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.
  4. Kada se zgusne, prekriti je prozirnom folijom i pustiti da se ohladi.
  5. Umutiti penasto puter, pa polako dodavati po kašiku ohlađenog fila dok ne dobijete glatku i penastu smesu.

Ganaš: 

  1. Iseckajte čokoladu na sitne komadiće kako bi se lakše rastopila.
  2. Ugrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, ali nemojte da dopustite da proključa.
  3. Prelijte toplu slatku pavlaku preko iseckane Menaž čokolade.
  4. Ostavite da odstoji minut-dva, a zatim mešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.

Sastavljanje:

Filovati kore sa pripremljenim filom. Zatim tortu preliti čokoladnim ganašom od Menaž čokolade, i po žečji ukrasiti mlevenim bademima. 

Slični recepti