Tart sa Menaž belim čoko dugmićima

Autor:
Lidija Jokić

Kategorije:

Sastojci:

Testo

  • 160g maslaca
  • 45g šećera u prahu
  • 1 žumance
  • 180g pšeničnog brašna
  • 1 kašika kisele pavlake

Fil

  • 320g Menaž belih čoko dugmića
  • 150ml mleka
  • 250ml slatke pavlake
  • 50g meda
  • 2 jaja

Dekoracija

  • Cimet
  • Seckani pečeni lešnici

Priprema:

1. Pomešajte maslac sa šećerom i mutite dok šećer više nije vidljiv. Dodajte žumance i dobro izmešajte, pa dodajte još polovinu količine brašna i mutite dok smesa ne postane mrvičasta. Umešajte ostatak brašna i kisele pavlake. Napravite disk od testa, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata.

2. Lagano posipajte radnu ploču brašnom i razvijte testo na oko 3 mm debljine (testo mora biti što tanje). Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promera 24-26 cm i stavite u friz na 30 minuta (to će sprečiti da se testo skupi tokom pečenja).

3. Zagrejte rernu na 180°C. Izvaditi pripremljeni kalup iz frižidera, stavite na pleh obložen masnim papirom i pecite 15-25 min (zavisno od veličine), dok ne dobije lepu zlatnu boju. Povremeno pogledajte tokom pečenja da testo nije “nadulo”. U slučaju da jeste, bocnite čačkalicom. Ostavite testo da se hladi na rešetki nakon što ga izvadite iz rerne. Smanjite jačinu temperature na 130°C.

4. Za pripremu nadeva stavite mleko i slatku pavlaku na vatru, zagrejte do vrenja i prelijte preko Menaž belih čoko dugmića. Dobro promešajte dok se sva čokolada ne rastopi i smesa ne postane glatka. Prelijte čokoladnu smesu preko razmućenih jaja, sve vreme mešajući. Procedite kroz fino sito. Ulijte smesu u pečeno testo i pecite na 130°C 35 – 40 minuta, dok se nadev ne počne zgušnjavati, ali da ostane mekan u sredini.

5. Nakon što se tart ohladi, pospite cimetom po ivicima i dodajte iseckane pečene lešnike.

Slični recepti