Titov kolač sa orasima i čokoladom

Sastojci:

Kora

  • 4 jaja
  • 200g šećera
  • 100g mlevenih oraha
  • 50g mlevenih lešnika
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika kuvane crne kafe
  • 3 kašike ulja

Kremasti fil

  • 400ml mleka
  • 2 žumanca
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica vanilinog šećera

Čokoladni fil

Priprema:

1. Kora: Zagrejte rernu na 180°C. Odvojite belanca od žumanaca i belanca umutite u čvrst sneg posetepeno dodajući polovinu količine šećera. Žumanca umutite mikserom sa drugom polovinom šećera, dodajte prašak za pecivo i brašno i umutite. Dodajte orahe, a zatim i kuvanu kafu i promešajte. Laganim pokretima varjačom umešajte i umućena belanca u smesu sa žumancima. Izlijte smesu za koru u pleh po izboru obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta.

2. Kremasti fil: U posudu sa mlekom dodajte žumanca, dodajte brašno i umutite mikserom. Prebacite na šporet i kuvajte na nižoj temperaturi dok ne provri i ne postigne teksturu nalik pudingu.  

3. Čokoladni fil: Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće istopite na pari, dodajte mikserom umućeni margarin, dodajte šećer, vanilin šećer i mlevene orahe ili lešnike. Promešajte varjačom i čokoladni krem sjedinite sa kremastim filom u jedan fil.

4. Na poslužavnik stavite ispečenu koru i premažite je filom. Kolač možete ukrasiti rendanom Menaž čokoladom, mlevenim lešnicima ili prasima. Savet za služenje – poslužite uz malo šlag krema uz Titov kolač sa strane!

Slični recepti