Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Titov kolač sa orasima i čokoladom
Sastojci:
Kora
- 4 jaja
- 200g šećera
- 100g mlevenih oraha
- 50g mlevenih lešnika
- 1 kesica praška za pecivo
- 5 kašika brašna
- 5 kašika kuvane crne kafe
- 3 kašike ulja
Kremasti fil
- 400ml mleka
- 2 žumanca
- 5 kašika brašna
- 1 kesica vanilinog šećera
Čokoladni fil
- 200g margarina
- 10 kašika šećera
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 3 kašićice mlevenih lešnika ili oraha
- 1 kesica vanilinog šećera
Priprema:
1. Kora: Zagrejte rernu na 180°C. Odvojite belanca od žumanaca i belanca umutite u čvrst sneg posetepeno dodajući polovinu količine šećera. Žumanca umutite mikserom sa drugom polovinom šećera, dodajte prašak za pecivo i brašno i umutite. Dodajte orahe, a zatim i kuvanu kafu i promešajte. Laganim pokretima varjačom umešajte i umućena belanca u smesu sa žumancima. Izlijte smesu za koru u pleh po izboru obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta.
2. Kremasti fil: U posudu sa mlekom dodajte žumanca, dodajte brašno i umutite mikserom. Prebacite na šporet i kuvajte na nižoj temperaturi dok ne provri i ne postigne teksturu nalik pudingu.
3. Čokoladni fil: Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće istopite na pari, dodajte mikserom umućeni margarin, dodajte šećer, vanilin šećer i mlevene orahe ili lešnike. Promešajte varjačom i čokoladni krem sjedinite sa kremastim filom u jedan fil.
4. Na poslužavnik stavite ispečenu koru i premažite je filom. Kolač možete ukrasiti rendanom Menaž čokoladom, mlevenim lešnicima ili prasima. Savet za služenje – poslužite uz malo šlag krema uz Titov kolač sa strane!