Torta Menaž Kamelija
Sastojci:
Kore
- 14 jaja
- 300g šećera
- 100g mlevenih oraha
- 100g kokosovog brašna
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 4 kašike brašna
- 3 kesice praška za pecivo
- 1 kesica vanilinog šećera
Fil
- 10 jaja
- 300g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1l mleka
- 8 kašika brašna
- 500g margarina
- 200g prah šećera
- 2 kesice šlag krema od vanile ili pudinga od vanile
- 150g Menaž crnih čoko dugmića
- 100g bele čokolade
Glazura
- 200ml mleka
- 2-3 kesice šlag krema
- Usitnjeni orasi
Priprema:
1. Prva kora: Odvojite 5 belanaca od žumanaca i umutite ih sa 100g šećera u čvrst sneg. Dodajte mleveni orah, dve kašike brašna, vanilin šećer i kesicu praška za pecivo. Smesu izlijte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta na 200°C.
2. Druga kora: Ponovo umuitite pet belanaca sa 100g šećera u čvrst sneg, zatim dodajte kokosovo brašno i kesicu praška za pecivo. Smesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite kao i prvu koru oko 20 minuta na 200°C.
3. Treća kora: Četiri cela jaja penasto umutite sa 100g šećera, dodajte usitnjenu Menaž čokoladu, dve kašike brašna i kesicu praška za pecivo. Izlijte smesu za koru u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta na 200°C.
4. Fil: Žumanca penasto umutite sa šećerom, vanilinim šećerom i brašnom. Dodajte 500ml mleka, promešajte i stavite na šporet da se kuva na niskoj temperaturi. Mešajte, dodajte ostatak mleka i kuvajte dok se fil ne zgusne.
Sklonite fil sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi. Margarin penasto umutite sa prah šećerom, dodajte neumućeni šlag krem ili puding od vanile, promešajte i podelite u dve posude.
Kada se fil potpuno ohladi, dodajte u jednu posudu Menaž crne čoko dugmiće, a u drugu posudu dodajte istopljenu belu čokoladu i promešajte.
5. Redosled filovanja: Prva kora, zatim polovina fila sa Menaž belim čoko dugmićima. Druga kora, zatim polovina fila sa Menaž crnim čoko dugmićima, pa preko premažite ostatak fila sa belom čokoladom. Treća kora i ostatak fila sa Menaž crnim čoko dugmićima. Ostavite tortu da se ohladi i stegne dok pripremate glazuru.
6. Glazura: Šlag krem umutite čvrsto i penasto sa mlekom i filujte preko cele torte. Kao dekoraciju dodajte usitnjeni orah po ukusu.

