Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Torta sa bananicama
Sastojci:
- 10-15 Bananica
Kora
- 6 jaja
- 150g brašna
- 100g šećera
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- Kesica praška za pecivo
- 100g mlevenih lešnika
- Prstohvat soli
Čokoladni mus
- 500ml slatke pavlake
- 3 jaja
- 100g šećera
- 250g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- Kesica vanilinog šećera
- Prstohvat soli
Krem od vanile
- 200ml slatke pavlake
- 250ml mleka
- 2 žumanca
- 50g šećera
- 20g brašna
- Ekstrakt vanile
Glazura
- 200g Menaž čokolade
- 100ml slatke pavlake
Priprema:
1. Pripremite okrugli kalup za pečenje prečnika oko 26cm i obložite dno i ivice papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 180°C.
2. Kora: Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih penasto sa šećerom dok se šečer ne rastopi. Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće istopite na niskoj temperaturi ili mikrotalasnoj pećnici, dodajte u smesu sa žumancima i umutite dobro mikserom. U odvojenoj posudi umutite belanca u čvrst sneg uz prstohvat soli i postepeno umešajte u žumanca. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mlevene lešnike i sve umešajte laganim pokretima varjačom ili špatulom dok ne dobijete jednaku smesu. Izlijte je u kalup i pecite oko 30 minuta na 180°C dok ne dobije tamniju boju i bude suv. Nakon što se kora ispeče, ostavite je da se dobro ohladi u kalupu.
3. Čokoladni mus: Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće pomešajte sa vanilinim šećerom i prstohvatom soli i ostavite sa strane. U odvojenoj posudi zagrejte slatku pavlaku na niskoj temperaturi do ključanja, a zatim prelijte preko čokolade muteći mikserom dok se čokolada i šećer sasvim ne rastope. Žumanca umutite penasto, dodajte u smesu sa čokoladom i ponovo kratko umutite mikserom. U odvojenoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg i kašiku po kašiku ručno umešajte u smesu sa čokoladom. Ostavite u frižideru da se dobro ohladi.
4. Krem od vanile: Zagrejte mleko na niskoj temperaturi dok ne provri, a zatim skinite sa šporeta. Žumanca, šećer i ekstrakt vanile penasto umutite mikserom. Postepeno dodajte kašiku po kašiku brašna i umešajte mikserom. Postepeno dodajte vruće mleko, promešajte i vratite na šporet da se zagreje i skuva. Kada krem postane gust, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. U odvojenoj posudi umutite slatku pavlaku penasto, a kada se krem ohladi, ručno umešajte slatku pavlaku.
5. Ohlađenu koru izvadite iz kalupa i skinite papir za pečenje. Isecite pažljivo horizontalno kako biste dobili dve tanje kore. Stavite na tacnu ili postolje po izboru i premažite delom ohlađenog čokoladnog musa. Bananice iseckajte na krupnije komade i rasporedite preko čokoladnog musa. Krem od vanile ravnomerno premažite preko Bananica. Dodajte drugu koru i premaćite ostatkom čokoladnog musa. Stavite u frižider da se stegne.
6. Glazura: Menaž čokoladu ili Menaž crne čokolade zagrejte sa slatkom pavlakom da se rastopi, a zatim prelijte preko cele torte. Pre služenja ostavite da se dobro ohladi u frižideru, najbolje preko noći.