Torta sa bananicama

Sastojci:

Kora

Čokoladni mus

Krem od vanile

  • 200ml slatke pavlake
  • 250ml mleka
  • 2 žumanca
  • 50g šećera
  • 20g brašna
  • Ekstrakt vanile

Glazura

Priprema:

1. Pripremite okrugli kalup za pečenje prečnika oko 26cm i obložite dno i ivice papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 180°C.

2. Kora: Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih penasto sa šećerom dok se šečer ne rastopi. Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće istopite na niskoj temperaturi ili mikrotalasnoj pećnici, dodajte u smesu sa žumancima i umutite dobro mikserom. U odvojenoj posudi umutite belanca u čvrst sneg uz prstohvat soli i postepeno umešajte u žumanca. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mlevene lešnike i sve umešajte laganim pokretima varjačom ili špatulom dok ne dobijete jednaku smesu. Izlijte je u kalup i pecite oko 30 minuta na 180°C dok ne dobije tamniju boju i bude suv. Nakon što se kora ispeče, ostavite je da se dobro ohladi u kalupu.

3. Čokoladni mus: Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće pomešajte sa vanilinim šećerom i prstohvatom soli i ostavite sa strane. U odvojenoj posudi zagrejte slatku pavlaku na niskoj temperaturi do ključanja, a zatim prelijte preko čokolade muteći mikserom dok se čokolada i šećer sasvim ne rastope. Žumanca umutite penasto, dodajte u smesu sa čokoladom i ponovo kratko umutite mikserom. U odvojenoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg i kašiku po kašiku ručno umešajte u smesu sa čokoladom. Ostavite u frižideru da se dobro ohladi.

4. Krem od vanile: Zagrejte mleko na niskoj temperaturi dok ne provri, a zatim skinite sa šporeta. Žumanca, šećer i ekstrakt vanile penasto umutite mikserom. Postepeno dodajte kašiku po kašiku brašna i umešajte mikserom. Postepeno dodajte vruće mleko, promešajte i vratite na šporet da se zagreje i skuva. Kada krem postane gust, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. U odvojenoj posudi umutite slatku pavlaku penasto, a kada se krem ohladi, ručno umešajte slatku pavlaku.

5. Ohlađenu koru izvadite iz kalupa i skinite papir za pečenje. Isecite pažljivo horizontalno kako biste dobili dve tanje kore. Stavite na tacnu ili postolje po izboru i premažite delom ohlađenog čokoladnog musa. Bananice iseckajte na krupnije komade i rasporedite preko čokoladnog musa. Krem od vanile ravnomerno premažite preko Bananica. Dodajte drugu koru i premaćite ostatkom čokoladnog musa. Stavite u frižider da se stegne.

6. Glazura: Menaž čokoladu ili Menaž crne čokolade zagrejte sa slatkom pavlakom da se rastopi, a zatim prelijte preko cele torte. Pre služenja ostavite da se dobro ohladi u frižideru, najbolje preko noći.

Slični recepti