Torta sa kikirikijem

Sastojci:

Kora

  • 12 jaja
  • 180g brašna
  • 350g šećera
  • 300g pečenog usitnjenog kikirikija
  • 3 kašike kakao praha

Fil

Glazura

  • 200g Menaž čokolade
  • 150g šećera
  • 20g margarina
  • 200ml slatke pavlake
  • Voda po potrebi

Dekoracija

  • Menaž crni čoko dugmići

Priprema:

1. Kore: Razdvojite belanca od žumanaca i sa šećerom umutite mikserom u čvrst sneg. Dodajte usitnjeni ili mleveni kikiriki, kakao prah i brašno. Od sastojaka se dobije dovoljno smese za tri kore, koje ćete peći u okruglom kalupu na 180°C 15 minuta. Ostavite svaku koru da se dobro ohladi.

2. Fil: 2. Izdvojena žumanca umutite sa šečerom dok se sasvim ne sjedine, zatim stavite smesu da se kuva na pari na manjoj temperaturi. Kada se smesa zagreje, kuvajte oko 10 minuta sve vreme mešajući, dodajte margarin sobne temperature i Menaž čokoladu. Mešajte da se svi sastojci sjedine i kuvajte još 10 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite fil da se hladi, kada se ohladi, dodajte Menaž bele čoko dugmiće i promešajte.

3. Glazura: Filujte jednu po jednu koru čokoladnim kremom, a potom pripremite glazuru. Istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće uz nekoliko kašika vode, mleka ili ulja. Čokoladu glazuru prelijte preko torte sa kikirikijem i ostavite da se hladi.

4. Preliv: U posudi ostavite šećer i vodu da se otope na manjoj temperaturi. Dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. U drugoj posudi istovremeno stavite slatku pavlaku da se zagreje, dodajte smesi sa šećerom i mešajte još nekoliko minuta na tihoj vatri. Prelijte karamel prelivom tortu i ostavite u frižideru da se dobro ohladi. Pospite i nekoliko Menaž crnih čoko dugmića kao dekoraciju.

Slični recepti