Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Torta sa lešnikom i mlevenim keksom
Sastojci:
Kora
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 6 kašika mlevenih pečenih lešnika
Fil
- 1l mleka
- 6 žumanaca
- 3 kesice pudinga od vanile
- 220g šećera
- 1 margarin (250g)
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Potrebno je još:
- 200g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- Oko 150ml mleka za umakanje keksa
Dekoracija
- 200g šlaga ili 500ml umućene slatke pavlake
Priprema:
- Kora: Belanca umutite u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Nastavite da mutite oko dva minuta i na kraju ručno umešajte brašno i mlevene lešnike. Rernu uključite da se zagreje na 180 stepeni, izlijte smesu za koru u pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje, pecite 15 minuta. Veličina pleha je 20×35 cm.
- Fil: Polovinu mleka sipajte u šerpu i dodajte šećer. U drugu polovinu mleka mikserom umutite žumanca i puding. Sve sipajte u šerpu i skuvajte fil tako da se krem zgusne. Sve vreme mešajte da fil ne zagori. Kada se fil skuva, ostavite sa strane da se ohladi.
- Posebno umutite margarin i posebno umutite fil mikserom. U margarin postepeno dodajte ohlađen fil i sve dobro umutite mikserom da se sjedini. Fil podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte istopljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće, a u drugi deo mlevene lešnike.
- Filovanje: Poređate tortu prema sledećem rasporedu – na postolje ili tacnu po izboru stavite koru, premažite filom sa lešnicima, dodajte red Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa potopljenim u mleko, premažite čokoladnom polovinom fila i ostavite u frižideru da se kratko ohladi.
- Na kraju, premažite tortu šlagom ili umućenom slatkom pavlakom i ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre sečenja i posluživanja.