Torta sa lešnikom i mlevenim keksom

Sastojci:

Kora

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 6 kašika mlevenih pečenih lešnika

Fil

  • 1l mleka
  • 6 žumanaca
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 220g šećera
  • 1 margarin (250g)
  • 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića

Potrebno je još:

  • 200g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
  • Oko 150ml mleka za umakanje keksa

Dekoracija

  • 200g šlaga ili 500ml umućene slatke pavlake

Priprema:

  1. Kora: Belanca umutite u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Nastavite da mutite oko dva minuta i na kraju ručno umešajte brašno i mlevene lešnike. Rernu uključite da se zagreje na 180 stepeni, izlijte smesu za koru u pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje, pecite 15 minuta. Veličina pleha je 20×35 cm.
  2. Fil: Polovinu mleka sipajte u šerpu i dodajte šećer. U drugu polovinu mleka mikserom umutite žumanca i puding. Sve sipajte u šerpu i skuvajte fil tako da se krem zgusne. Sve vreme mešajte da fil ne zagori. Kada se fil skuva, ostavite sa strane da se ohladi.
  3. Posebno umutite margarin i posebno umutite fil mikserom. U margarin postepeno dodajte ohlađen fil i sve dobro umutite mikserom da se sjedini. Fil podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte istopljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće, a u drugi deo mlevene lešnike.
  4. Filovanje: Poređate tortu prema sledećem rasporedu – na postolje ili tacnu po izboru stavite koru, premažite filom sa lešnicima, dodajte red Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa potopljenim u mleko, premažite čokoladnom polovinom fila i ostavite u frižideru da se kratko ohladi.
  5. Na kraju, premažite tortu šlagom ili umućenom slatkom pavlakom i ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre sečenja i posluživanja.

Slični recepti