Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Torta „Šarlota”
Sastojci:
Kora
- 200g Štark Piškota
- 50ml mleka
- 2 kesice vanilin šećera
Fil
- 4 jaja
- 250g maslaca
- 100g mlečne čokolade
- 50g Menaž čokolade
- 150g prah šećera
- 200g mlevenih lešnika
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
- Fil: Odvojite belanca od žumanaca. Mikserom umutite žumanca sa prah šećerom i vanilin šećerom. Kada umutite žumanca stavite ih da se lagano kuvaju na pari. Potom, u njih dodajte mlečnu čokoladu i Menaž čokoladu. Kada se smesa sjedini, sklonite je sa vatre i ostavite da se ohladi. Dok se žumanca hlade, penasto umutite maslac i u njega postepeno dodajte ohlađenu smesu od žumanaca. Kada se maslac i žumanca sjedine, dodajte samleven pečeni lešnik i lagano mutite mikserom dok se svi sastojci ne sjedine. Belanca, onda, čvrsto umutite mikserom postepeno im dodajući prah šećer. Kada dobijete čvrstu smesu, postepeno dodajte smesu od žumanaca i lešnika i lagano mutite mikserom dok se obe smese ne sjedine.
- Kalup za pečenje obložite providnom prijanjajućom folijom.U činiji sjedinite mleko i vanilin šećer, umačite Štark Piškote i ređajte ih samo na obode kalupa (ne na dno). Zatim ceo fil izlijte u piškotama obložen kalup. Fil prekrijte ostatkom piškota koje su natopljene mlekom i šećerom. Prekrijte tortu providnom folijom i ostavite je da se rashladi preko noći u frižideru.